Събират се доказателства за втори служител на ВКР, шпионирал в полза на Русия

0

Агентът от ДАНС, който е с повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Русия, е работил в служба сигурност ВП и „ВКР“  в агенцията, пише „Галерия“ позовавайки се на свой отлично осведомен източник.

Военният  контраразузнавач от дълги години бил в службите за сигурност и е предавал информация на руски бизнесмен постоянно пребиваващ в България. Сведенията са били получавани от служител на министерството на отбраната. Обвиненият е работил през годините и е изнасял военни тайни на страната ни и НАТО. Руснаците са се интересували от това дали България не изнася тайно оръжие за страни извън НАТО, които са ембаргови, както и информация за настроенията в българското общество спрямо Атлантическия блок.  Най-голям интерес представлявала информацията дали Алианса има намерение да разполага военни бази у нас и какво оръжие ще бъде поставено там. Дни преди нахлуването си в Украйна, Руската федерация призова НАТО да изтегли силите си и военната си техника от България и Румъния.

Под съмнение попаднал и втори служител на ДАНС, но досега няма предявено обвинение.

В компютъра му, иззет при обиските, разследващите не са намерили доказателства за шпионска дейност.

Престъплението е едно от най-тежките в Наказателния кодекс и се наказва със затвор от 10 до 20 години, доживотен  затвор или такъв без замяна. Преди да бъде въведен мораториум върху смъртното наказание, най-тежката присъда за шпионаж е разстрел.

Вината може да бъде смекчена ако уличеният в шпионаж доброволно разкаже за дейността си. В миналото няколко пъти действащи и бивши български военни са били уличавани, че предават секретна информация.  Двама получиха и присъди, но по-късно бяха оправдани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.