104 г. затвор заплашват заловеният у нас бизнесмен Тасо

0

104 г. затвор грозят кипърския бизнесмен Анастасиос Симилидис-Тасо, ако бъде екстрадиран в Кипър. Той бе арестуван в четвъртък в Пловдив по международна заповед за арест, която е за 15 престъпления, извършени на територията на Кипър. Някои от обвиненията срещу бизнесмена са доста сериозни. Окръжните магистрати в Града под тепетата го оставиха зад решетките и предстои да бъде задействана процедурата по екстрадиция.

Тасо, който от години живее в Пловдив, беше арестуван в дома си в четвъртък сутринта. Собственикът на популярния коктейл-бар „Бачи“ е с европейска заповед за задържане, издадена от властите в Кипър, съобщава сайтът „Трафикнюз“.

Той беше задържан за 24 часа, а материалите бяха докладвани в Окръжна прокуратура. Тасо ще се изправи пред пловдивски съдии, които ще преценят дали предоставените доказателства са достатъчни, за да бъде изпратен в Кипър.

В Република Кипър срещу бизнесмена се водят наказателни производства за разнородна криминална дейност, като част от тях представляват престъпления и по българския Наказателен кодекс и са наказуеми и по установеното в страната ни законодателство с лишаване от свобода.

Според документите, които прокуратурата в Кипър е предоставила на българските власти, Тасо е обвинен за 15 престъпления. Най-тежките са пране на пари, опит за унищожаване на чуждо имущество чрез експлозиви, избягване на плащане на данъци, неизпълнение на митническите правила, два сговора за углавни престъпления, подправка и използване на подправени документи. Също така е обвинен в получаване на крадено имущество, незаконно притежаване на оръжие, незаконно използване на радиоустройства, наемане на охрана без разрешително и нарушаване на Закона за личните данни.

Периодът, в който са извършени престъпления, в които е обвинен Тасо, обхваща почти 10 години – от 2011 до 2021 г. Те са на територията на Кипър и в други страни от Европейския съюз. Според кипърското законодателство, ако бизнесменът бъде признат за виновен по всички обвинения, може да получи 104 г. пандела.

Тасо от години живее и развива бизнес в Пловдив. Той притежава едни от най-луксозните автомобили в града. В гаражите му в къщата в Белащица са най-скъпите модели на „Порше“, „Ферари“, „Бентли“ и „Мерцедес Макларън“. Кипърецът винаги се движи със сериозна охрана от няколко „Рейндж роувъра“, които са бронирани. Преди няколко години влезе в светската хроника с изключително луксозната си сватба, за която пристигнаха едни от най-богатите мъже в Кипър.

На заседанието, на което Пловдивският окръжен съд прецени да остави Тасо в ареста, бизнесменът изрази съгласие да бъде предаден на кипърските власти.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

 Банда нахлува във вилата му

Трима мъже опитаха да оберат вилата на известния бизнесмен Тасо през 2010 г.

На 28 декември през нощта трима маскирани нахлули в частен имот във вилната зона на с. Белащица. Те нападнали 33-годишния пазач, завързали с тиксо ръцете и краката му, бутнали го на земята и взели мобилния телефон и газовия му пистолет.

Нападателите убили кучето, което живеело в имота. След това повредили сензорите за движение и камерите за видеонаблюдение и претършували къщата.

Собственик на луксозната вила, която се намира при баровските имоти, заснети при акцията на НАП, е млада жена, съпруга на гръцкия бизнесмен Анастасиос Симилидис – Тасо. В показанията си пред полицаите тя е съобщила, че не е открила липсващи вещи и предмети от вилата. Бандитите не са успели да задигнат нищо, защото въпреки усилията им да останат незабелязани алармата се е включила. В момента, в който я чули, тримата апаши избягали. Бандитите така и не бяха заловени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.