На другия фронт: 19 терористи са неутрализирани при новата операция на турските сили в Ирак

0

Турското министерство на отбраната съобщи, че според първоначални данни 19 терористи са неутрализирани при започналата тази нощ операция на турските въоръжени сили в Северен Ирак, предаде Анадолската агенция.

В съобщението се посочва, че операцията е била предприета с цел да „бъдат предотвратени терористични нападения“ и „да се осигури граничната сигурност“. 

„Целите на първия етап са превзети. Операцията продължава успешно според плановете. Турските войници успяха да установят контрол над района. Продължават издирвателните действия. Всички убежища, укрития и така наречени щабове, както и пещери и бърлоги на терористите ще бъдат унищожени. Според първоначални данни при операцията са неутрализирани 19 терористи“, се казва в съобщението, като се добавя, че се очаква този брой да нарасне в резултат на издирвателните операции в района.

В съобщението се посочва, че в хода на операцията са били ранени четирима турски военнослужещи.

„Нашите героични командоси и червени барети, подкрепени от щурмови хеликоптери, дронове, въоръжени безпилотни самолети, пристигнаха на терен по суша и въздух и завзеха определените цели“, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар на видеозапис, разпространен по-рано днес.

Той подчерта, че нахлуването е насочено към „терористи“ и се проявява „максимална чувствителност“, за да се избегнат щети на цивилни, културни и религиозни обекти.

Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като разклонение на ПКК.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак.

Източник: „Дарик“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.