Скандалният бизнесмен Анастасиос Симилидис-Тасо ще бъде предаден на кипърските власти

0

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо кипърският бизнесмен Анастасиос Симилидис – Тасо, временно пребиваващ в Република България, във връзка с Европейска заповед за арест.

Видно от данните, предоставени до момента, в Република Кипър срещу лицето се водят наказателни производства за разнородна престъпна дейност, като част от тях представляват престъпления и по българския Наказателен кодекс и са наказуеми и по установеното в страната ни законодателство с лишаване от свобода.

Анастасиос Симилидис изрази съгласие да бъде предаден на кипърските власти, предава TrafficNews.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Кипърският бизнесмен Анастасиос Симилидис – Тасо, който от години живее в Пловдив, беше арестуван в дома си в четвъртък сутринта. Собственикът на популярният коктейл – бар „Бачи“ е с Европейска заповед за задържане, издадена от властите в Кипър.

Той беше задържан за 24 часа, а след това материалите бяха докладвани в Окръжна прокуратура. При отказ да бъде предаден на кипърските власти, той трябваше да се изправи пред български съд, който да прецени дали предоставените доказателства са достатъчни, за да бъде изпратен в Кипър.

Според документите, които прокуратурата в Кипър е предоставила на българските власти, Симилидис е обвинен за 15 престъпления. Най- тежките са пране на пари, опит за унищожаване на чуждо имущество чрез експлозиви, избягване на плащане на данъци, неизпълнение на митническите правила, два сговора за углавни престъпления, подправка и използване на подправени документи. Също така е обвинен в получаване на крадено имущество, незаконно притежаване на оръже, незаконно използване на радиоустройства, наемане на охрана без разрешително, нарушаване на Закона за личните данни.

Периодът, в който са извършени гореизброените престъпления обхваща почти 10 години – от 2011 до 2021 година. Те са на територията на Кипър и в други страни от Европейския съюз. Според кипърското законодателство за изброените престъпления бизнесменът може да получи 104 години затвор.

Симилидис от години живее и развива бизнес в Пловдив. Той притежава един от най- луксозните автопаркове в града. В гаражите му в къщата в Белащица са най-скъпите модели на порше, ферари, бентли, мерцедес макларън. Кипърецът винаги се движи с организирана охрана от няколко рейнджровъра, които са бронирани. Преди няколко години влезе в светската хроника с изключително луксозната си сватба в новотела, за която пристигнаха едни от най- богатите мъже в Кипър.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.