Украинската мафия се установява в България

0

Срещу 20 000 евро богаташи и престъпници се крият у нас от войната

Украинската мафия е избрала България за един от своите „бежански” центрове, докато трае войната с Русия. Това обясняват пред „Уикенд” експерти по национална сигурност. Уточняват, че причините за това явление са прости и ясни – хем е близо до Украйна и е в Европа, хем в страната се шири корупция и това определено улеснява престоя на онези, които вървят по ръба на закона.

Според източниците ни по-голямата част от подземните „хохоли” (да уточним, че прозвището хохол се среща и при Гогол и не е обидно) са се настанили в луксозни апартаменти по Черноморието. Затова и по тези места се срещат повече „мазни” джипове – лексуси, мерцедеси, аудита, беемвета с украинска регистрация, но „мазерати” и „мерцедеси”с тъмни стъкла – за които явно правилата тук не важат, могат да се видят и в столицата. Обикновено плътно зад тях се движи втори джип с охрана, така че гледката е все едно преминава ескортът на президента Радев. Само дето липсват, поне засега, сигналните сини лампи.


Излишно е да обясняваме, че тази порода хора не чакат да бъдат евакуирани от Червения кръст, нито пък разчитат на автобусите, с които се извозват бесарабските българи или майките с деца от бомбардираните градове и села. Тяхната поява в България по-скоро прилича на сцена от гангстерски филм.


Пристигат тук със скъпите си коли, явно натъпкани с пари.

Някои обаче по една или друга причина ги спипват още преди да пресекат границата, далеч от тук, но пък така добиваме представа какви суми се пренасят. В Румъния преди дни задържаха семейна двойка с 1,6 млн. долара и над 50 хил. евро. Разбира се, недекларирани, а в багажника на автомобила им митничарите бяха намерили едва ли не цял мол – бижута, часовници, а също и 24 чанти, все от известни брандове. Медиите писаха и за украинка, която се опитала да изнесе 510 хил. евро. Чу се още, че унгарски митничари спипали депутатска съпруга с 30 милиона долара в куфари. Разбира се, недекларирани и без бележка, че са изтеглени от банка. От наш граничен пункт все още не са рапортували за намерени пачки с долари и евро, дори за ценни бижута, но пък запознати твърдят, че заради по-строгия контрол напоследък се извиват и по-дълги опашки. Явно при цялото тарашане, доста на брой заможни бежанци все пак са извадили късмет и са се промушили в България, ако съдим по скъпия им автопарк и други външни белези на състоятелност.
Разбира се, говорим за хора, които не се редят на опашките за регистрация, за да вземат по 40 лева на ден. Те пренебрегват тези процедури и направо наемат апартаменти или директно ги купуват. Предпочитат Черноморието – Варна и Бургас.


Още един любопитен момент отбелязват източниците ни. В София е нараснало многократно търсенето на обществени трезори. Вероятно, защото в тях могат да се съхраняват огромни суми пари и ценности, като никой не пита за произхода им, за разлика от банките, които трябва да докладват на ДАНС, финансовото разузнаване и на кой ли още не за пране на пари. Източниците ни са категорични, че това също е един от знаците за окопаването на украинските мафиоти по нашите географски ширини, понеже така или иначе не е ясно колко дълго ще продължи войната в родината им.


Скъпи ресторанти в центъра на София, а също и редовните им посетители отчитат, че е нараснал броя на гостите от Украйна. Очевидци забелязали че в ресторанта на хотела до Градската галерия, отскоро се навърта една постоянна клиентела – млади мъже, украинци, които не стават от масата със сметка по-малка от 500 лева. При това само за обяд.


За подобни групи от здрави, прави и атлетични украинци в разцвета на силите и младостта разказват и източниците ни от Черноморието. Част от тях били придружени от млади жени и малки деца. „По квадратната си външност и доста арогантното си поведение тези млади хора не се различават от нашите мутри. Докато връстниците им рискуват живота си в битката с руските окупатори, те са напълнили скъпите хотели в Слънчев бряг и Свети Влас, плащат си от джоба и се разхождат като туристи” – допълват очевидци.


Въпросът обаче е как тези млади и здрави мъже са се измъкнали от родината си, при положение, че в Украйна обявиха мобилизация. Изключение се прави само за многодетните бащи, каквито пришълците тук определено не са? Отговорът е елементарен – с подкупи на границата. Според запознати тарифата започва от 20 000 евро нагоре. Интересно е и друго – дали тези видимо заможни украинци, които кръстосват из България, вместо да воюват за родината си, имат легален бизнес?


Иначе украинската мафия традиционно се счита за не по-малко влиятелна от руската, да не говорим за цялата митология около мафията на Одеса! Морският град от край време е известно свърталище на контрабандисти и ключов център на трафиканти, включително и на търговци на афганистанският хероин през Кавказ за Европа.


Като цяло за украинската мафия казват, че е специализирана в сделки с оръжие. Известно е, че след като СССР приключва, големи запаси от оръжие остава складирано в Украйна. И благодарение на това удря часът на украинската мафия, която започва разпродажбата на този арсенал. Между 1992 и 1998 г. е продадена военна продукция за 32 милиарда долара. Тя изчезва от складовете в Украйна, за да се появи отново в Западна Африка и Централна Азия. От трафика на оръжие престъпните синдикати в Киев се прехвърлят в търговията с наркотици, като стават основна сила в трафика от Азия за Европа. Украинската престъпност стига до САЩ и Израел, покрай масовата имиграция в тези страни на украински евреи. Според изследователи след 2000 г. украинската мафия си сътрудничи с неаполитанската Камора в контрабандата на цигари от Източна Европа за Италия. За силата на тези структури на хохолите е показателен фактът, че кокаиновият крал на Европа Евелин Банев-Брендо също се оказа в Киев, при това с украински паспорт, малко преди да избухне войната. Друг интересен момент е, че украинската мафия и досега не е напълно скъсала с руската, затова и никой не очаква, че агресията на Путин ще повлияе кой знае колко на тези отношения. И все пак анализатори, до които се допитахме, казват, че по нашето Черноморие вече е започнало преразпределение на територии и бизнеси между руски и украински „бизнесмени”. Засега двете страни били сравнително сговорчиви, но не се изключва и напрежение в близкото бъдеще.


Сред босовете на украинската мафия сега се сочи Андрей Недзелски, известен още като Неделя и Андрей Лвовски, при това „гостувал” в София само преди година, при това официално!

Самият той е роден в Лвов през март 1973 г., но се мести в Киев в средата на 90-те и започва криминалната си кариера. През май 2012 г. е коронясан за бос и е назначен за „пазач” на Киев и западната част на Украйна. Казват, че и досега продължава да изпълнява задълженията си най-отговорно.


Да припомним и „българската му връзка”. Андрей Неделя е арестуван на 7 юли 2021 г. на столичното летище при опит да влезе в България с фалшив паспорт. Казват, че се връщал от почивка в Гърция. Украинецът обаче се издирва с червена бюлетина от Интерпол заради убийството на свой конкурент в престъпните дела – Александър Семенов-Теслата, застрелян в Киев през 2009 г. Нашият милостив съд при това решава, че Андрей Недзелски няма да се скрие и го пуска под гаранция от 10 хил. лева. След това вместо да го върнат в Украйна, както иска прокуратурата в Киев, нашите магистрати направо го пускат на свобода. Той, казват, че веднага отпътувал за Турция, откъдето вероятно продължава да ръководи „бизнеса“ си. Нищо чудно и да прескача чат-пат в България, предполагат запознати.


Известна групировка е и тази на „авдишевци” по името на боса Виктор Авдишев. Създадена е през 1992 г. и действа в Киев, а специалитетът й са рекет, грабежи и кражби на автомобили. „Авдишевците” имат и легален бизнес – търговия и охрана на магазини. През 1994 г. групата се опитва да се сближи с чеченската мафия в Германия, но един от емисарите, пратен на преговори, е убит. Друг от шефовете на бандата Семьон Юфа изчезва в Израел. След тези събития групата минава основно в ръцете на Виктор Авдишев, който вече се ориентира към включване в държавните икономически програми, като за целта трупа контакти сред политици. В крайна сметка през 1995 г. той е арестувани. През 1998 г., малко преди да му прочетат присъдата, напуска Украйна с фалшиви документи, а през 1999 г. е открит в Баку, но оттам отказват да го върнат в Киев. Затова пък се оказва пациент в психиатрична болница. След това казват, че се преместил в Русия, където и сега живее под друго име.


Интересна е и групировката на Владимир Кисел – бивш агент на няколко специални служби. От висотата на служебното си положение, той организира една от най-големите престъпни групировки, която освен с всичко друго се занимава и с трафик на наркотици. От 1994 г. бандата вече инвестира в хотели, ресторанти и хазартни заведения. След време овладява и алкохолния бизнес, както и търговията с напитки за Русия. При това Владимир Кисел поддържа близки отношения с арабската престъпна група Харбаамер, чиито представители се подвизават и в Киев, и в Крим. Групата за сравнително кратко време става най-влиятелната в Украйна. Дори излъчва свой представител в парламента на Украйна. През 1997 г. е образувано дело срещу Владимир Кисел, но много скоро е потулено. Накрая самият той загива в автомобилна катастрофа през 2009 г., след което нови лица поемат работата му.


Експерти обръщат внимание, че старите традиционни схеми – трафик на наркотици, на хора и на оръжия, в Украйна през последните години успешно са се „обогатили” с нови видове. Например, киберпрестъпленията все по-успешно изтласкват по-назад старата „школа” на рекети и грабежи. И това е тенденция, която набира скорост далеч преди Путин да започне кървавата си война.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.