Такса чорба: Да рекетираш турски шофьори не е престъпление

0

Ченгета и служители на ДАИ, записани да събират такса „чорба” от чуждите тираджии, се отърват масово без затвор

До под кривата круша масово стигат делата срещу ченгета и служители на автомобилната администрация (ДАИ), изловени да рекетират чужди шофьори. Оказва се, че своеобразната такса „чорба”, която проверяващите събират на пътя, не е кой знае какво престъпление. Дори и когато действията на наглите рекетьори в униформа е записани с камера, писа Уикенд.

По правило, появата на любопитното видео предизвиква медиен скандал. Следват обичайните закани за справедливост от прокуратурата, но накрая, когато случаят вече е забравен, няма адекватни наказания. Вместо престои зад решетките, рушветчиите се отъврат със скромна глоба или пробация. И то изключително рядко. Далеч по-често са обявянани за невинни и се връщат обратно на работа.


Подобна съдба, почти сигурно ще имат и „героите” от поредният подобен скандал, убедени са криминалисти. Миналата седмица по турска телевизия бе излъчен поредният скандален клип от регистрираща камера, поставена на предното стъкло на камион. На видеото ясно се вижда как спрян за проверка тираджия отнася шамар от български полицай. Повод за агресията е отказа на Мухсин Казан да даде на униформаният 100 евро за „супа и кафе”.


„Пред мен имаше 3 български тира и аз карах след тях. Един тях караше много бавно. Вероятно беше твърде натоварен. Останалите го изпревариха и аз ги последвах. Точно в този момент срещу мен се появиха полиците и ми казаха да отбия за проверка. Показаха ми правилника за движение по пътищата и това, че е забранено изпреварването. Казах: „О`кей, щом казвате, че има проблем, приемам, но българските тирове пред мен извършиха същото нарушение. Защо не спряхте и тях?” Отговориха, че не са ги видели. Аз обясних, че имам камера в колата и мога да им покажа. Не ми повярваха и ми казаха: „Комшу, има малък проблем. Дай почерпка за чорба и кафе и си върви. Аз отказах и те ме удариха”, разказа в последствие и пред български телевизии Мухсин Казан.
Веднага след появата на видеото се намесиха и властите. Вътрешният министър Бойко Рашков уволни полицаят рекетьор, а прокуратурата започна разследване. Похвално, но… За съжаление, опита от десетките подобни скандали сочи, че властите в началото реагират като ужилени, но обещанията им за сурови наказания на извършителя рядко стават факт. Това позволява на рекетьорите в униформи да отменят чрез съда заповедите си за уволнение. Дали след това, продължават събирането на такса „чорба, можем само да се досещаме.
Подобна е историята на инспекторите от ДАИ в Хасково Георги Вълев, Димитър Михайлов, Даниел Христов, Вихър Василев и Константин Въжарски. Седем години след като са изловени да събират рушвети от чужди шофьори на магистрала „Марица”, делото срещу тях така и не е приключило. Съдът многократно го прекратява, заради неграмотно написан обвинителен акт, а съвсем скоро давността на престъплението изтича. За капак, двама от тях – Даниел Христов и Вихър Василев, са възстановени на работа и отново имат възможност да си общуват с шофьорите на преминаващите чужди тирове.


Петимата инспектори в ДАИ в Хасково бяха арестувани в края на 2015 г. при зрелищна акция на прокуратурата. При обиска у тях са намерени огромни количества долари и евро. На последвалата пресконференция разследващите се похвалиха, че част от случаите на рекет са заснети на видео, което гарантира справедливо наказание за изловените инспектори от ДАИ. Доволните от извършената реализация, ченгета и прокурори дори преразказаха част от клиповете. По думите им на тях се чували реплики като: „Хайде, комшу, обърни ми внимание, уважи ме”, „Дай за кафе, комшу”, „Проблем, комшу, имаш голяма пауза”. Първата реплика е произнесена от инспектор Даниел Христов към турски шофьор, който я възприел като искане на подкуп и дал на Христов 20 евро, става ясно при разпита му. Подобни суми инспекторът прибира и от поне още трима чужденци. За колегата му Вихър Василев е установено според разследващите, че е прибрал 45 евро при проверка на три камиона на 18 ноември 2015 г. В единия случай поискал и взел 5 евро, а в другите два – по 20 евро. Присъди обаче няма и до момента.


Съмнителната чест да бъде един от малкото осъдени рекетьори изпита инспекторът от ДАИ Петър Василев. След куп перипетии, той е признат за виновен в прибиране на рушвет от турски тираджия. По време на делото съда признава, че записът, на който се вижда как прибира подкупа, е автентичен. Въпреки това, заради добрата му службена характеристика, магистратите налагат на Василев „жестокото” наказание от сто часа общественополезен труд и глоба от 5000 лв. За да може „справедливостта да възтържествува”, от провинилия се бивш държавен служител се отнемат в полза на държавата и прибраните 20 евро рушвет.


Иначе историята на инспектор Василев е точно копие на случката с тираджията Мухсин Казан. Изключение е само шамарът, но все пак турският шофьор чинно си дава рекета и едва след това качва видеото във Фейсбук, с подобаващото заглавие „Рушвет по пътя на завръщането”. Самата случка се разиграва на 30 май 2015 г. малко преди граничния пункт Капитан Андреево. В началото камера, монтирана на предното стъкло, заснема как даиджията проверява друг камион. След като инспекцията свършва, се приближава и към следващия ТИР, като камерата ясно запечатва лицето му. Предчувствайки какво може да стане, шофьорът включва и мобилния си телефон, за да запише разговора. Секунда след това инспектор Василев се качва на стълбите на кабината и обявява, че тирът има технически проблем. Чужденецът не се съгласява с мотив, че камионът е нов, но номерът не минава. Разбирайки, че няма измъкване, турчинът предлага да си плати, за да си спести проверката, отговорът на което е: „Аа, комшу, ти си знаеш.”.


При разговора инспектор Василев демонстрира повърхностни познания на турски, от които най-вече е запомнил цветовете на парите. Това си проличава при диалога между Василев и тираджията относно размера на дължимата „такса”. „Мави (синя) пара, мави знайш кво е? Йок кърмъзъ (не червено)“, така инспекторът обяснява, че не иска 10, а банкнота от 20 евро. При последвалия разговор се уточнява в детайли цветът на парите. На клипа ясно се чува въпросът на турския тираджия: „Пари ли да давам?”. Следва невъзмутимият отговор на инспектор Василев: „Ми к’во искаш, контрол ли да ти правя?”. На въпрос на тираджията: „Кач евро?“ (Колко евро), даиджията отговаря: „Ти си знаеш, комшу, маави (сини), йок кармазъ (не червени)“ – т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро). Следва размяна на банкноти и проблемът е решен. За „довиждане” инспектор Василев подава на тираджията квитанция и двамата се разделят доволни.
„Ето това е контролът (подава квитанция). В България, всичко… И финиш”, усмихнато обяснява инспектор Василев и допълва: „Хайде, комшу… С усмивка”.


След появата на клипа и избухналият скандал, прокуратурата побърза да издири пострадалият шофьор. Вярвайки, че може да има справедливост, турският тираджия се съгласи десетина пъти да дойде до България, за да дава показания и свидетелства пред съда при многократното отлагане на делото. Дали е останал доволен от наказанието на инспектор Василев, е доста спорно.
Подобни перипетии тепърва чакат и Мухсин Казан. След като се престраши да разкаже за  българските рушветчийски схеми на пътя, Казан се закани да си търси правата до край. След контакт с криминалистите, чужденецът се съгласява да дойде у нас. За да даде показания, Казан ще използва поредният си курс с камиона. Заради опасенията му от отмъщение, цивилни ченгета ще бдят около него при целият му престой тук, похвалиха се от МВР. Дали си струва усилията, тепърва ще става ясно. Някъде в следващите 5-6 години, колкото ще се точи делото, ако въобще се стигне до него.
Появилите се в медиите записи как ченгета и инспектори от ДАИ искат такса „чорба” са капка в морето от подобни случаи, обясняват запознати. По думите им, подадените от чужденци сигнали за рекет са хиляди. Твърди се, че става дума за организирана схема, чиито бос е човек, който повече от десет години е на висок пост в транспортното министерство. Той е прочут с факта, че живее в апартамент за над 1 млн., който по документи е собственост на приятелката му. В замяна на солидни отчисления от събрания рекет, босът безпроблемно решавал проблемите с прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.