Тайни свидетели срещу Васил Божков масово оттеглят показанията си

0

Черепа няма да бъде съден за поръчкови убийства и изнасилвания

Съдебният процес срещу укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков е напът да претърпи шумно фиаско още преди да е стартирал по същество, научи „Уикенд“ от представители на специализираното държавно обвинение. Делото срещу Черепа, който е с 19 повдигнати обвинения, ще бъде пренасочено в Софийския градски съд заради окончателното закриване на Специализираното правосъдие, което ще бъде гласувано в Народното събрание до дни.

Голяма част от защитените тайни свидетели срещу Васил Божков вече са поискали да оттеглят показанията си, дадени преди повече от година пред съдии и прокурори. Сред разколебаните свидетели са няколко човека със скрита самоличност, дали показания за неразкритите поръчкови убийства на хазартния бизнесмен Йордан Динов и на съпруга на Весела Лечева – Манол Велев, който издъхна наскоро в съня си след 15 години, прекарани в будна кома вследствие на куршум от наемен убиец.


„Обвиненията срещу Васил Божков за поръчани от него убийства и атентати

навярно няма да издържат в съда заради отказа на трима свидетели да потвърдят предварителните си показания“, пророкува представител на Специализираната прокуратура. През лятото на 2020 г. Веселин Балтов, шефът на охраната на Васил Божков и още трима гардове на Черепа бяха арестувани заради разследване, че са замесени в атентата с гранатомети срещу Алексей Петров и покушенията срещу Йордан Динов и Манол Велев. Заради почти едновременния отказ на тайните свидетели да потвърдят показанията си обаче, обвиненията за поръчкови убийства срещу Васил Божков почти сигурно ще отпаднат.
Срещу Васил Божков няма да бъдат повдигнати и

обвинения за изнасилвания и блудство

заради оттеглянето на показания, дадени от две жени още през февруари 2020 г., научи „Уикенд“. От държавното обвинение обявиха горещ телефон за подаване на сигнали от пострадали от Черепа.
Официална информация за това колко жени са се жалвали от сексуално посегателство на Васил Божков липсва, но според източник на „Уикенд“, две дами първоначално са се обявили за негови жертви, а в началото на годината са поискали да бъдат отписани като тайни свидетели поради страх за сигурността и живота си.
Основната причина за масовия отлив на свидетели срещу Васил Божков е закриването на Специализираното правосъдие и индикациите, че Черепа е

сключил тайна договорка с новата власт.

Наскоро стана известно, че през февруари босът на „НОВЕ холдинг“ е давал показания пред представители на Европейската прокуратура, че е бил жертва на изнудване от страна на бившия министър на финансите Владислав Горанов и екс премиера Бойко Борисов. Според думите на Божков, той е плащал 20% от печалбата на хазартната игра „Национална лотария“ на бившите управляващи, за да не плаща данъци в пълен размер. Според доклад на АДФИ, изготвен по искане на Специализираната прокуратура още през 2020 г., Васил Божков си е спестил плащането на над 350 млн. лв. данъци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.