Митьо Очите купи хотел и кръчма в Истанбул

0

Димитър Желязков влага остатъка от богатството си в легален бизнес в Турция

Страшилището от Несебър Митьо Очите става хотелиер в Турция. Източник на „Уикенд“ от обкръжението на боса разкри, че Димитър Желязков е вложил остатъците от престъпното си богатство в шикозен хотел и ресторант в Истанбул.

Причината е повече от прозаична – след дългата игра на котка и мишка с правосъдието и години стаж зад решетките, мафиотът решил да заложи на някакъв светъл, макар и не толкова печеливш бизнес, при това колкото се може по-далече от стария черноморски вилает. След като полицията, прокуратурата и съда успяха почти да занулят наркоимперията на Митьо Очите в Бургаско, тарторът от подземния свят решил да вложи рестото от спестените му през годините мръсни пари в легален бизнес.


Митьо Очите има сериозни контакти в южната ни съседка. Несебърският разбойник е гъст с турски наркобарони по линия на общия им бизнес през годините. Така с рамо от локални босове Димитър Желязков успял от началото на тази година да направи две сделки в Истанбул. Едната е за покупка на хотел с уникална гледка към Босфора, а втората е за придобиването на разработен ресторант, позакъсал финансово покрай Ковид-рестрикциите през последните две години.


Митьо неслучайно избрал Турция, припомни източникът на „Уикенд“. Преди 4 години, когато бе обявен за издирване от „Интерпол“, Очите бе задържан именно в Истанбул. Операцията на 3 август 2018 г. бе изпипана от турската полиция след сигнал от нашите служби, че вероятно Желязков се намира в града. В резултат разбойникът бе отведен в ареста. Покрай акцията дойде и разкритието, че несебърският топ мафиот бил в Турция с други българи, сред които и тогавашният заместник-председател на Общинския съвет в Бургас от БСП Бенчо Бенчев.
Името на милионера Бенчев нашумя, след като лидерът на социалистите Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс“-а му, който съвсем не пасва на имиджа на социалист и човек от народа. Зърненият бос Бенчо не веднъж е свързан с Митьо Очите покрай охранителна фирма, в която Бенчев има процент, но се контролира от Димитър Желязков.


На 30 юли 2018-а гангстерът тръгнал към Гърция. Три дни по-късно, на 2 август, отпътувал към Турция, а в същия ден службите обсадиха Бургас и региона и го обявиха за издирване. Оказа се, че с достъп до оперативна МВР информация Очите напуснал страната преди полицейска операция в Бургас и Несебър за разбиване на бандата му, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване. Така се стигна до официалното му издирване от Интерпол. Прокуратурата и антимафиотите знаели, че Желязков е напуснал страната, но това е станало законно, преди да стане подсъдим или обвиняем. В заповедта бе посочено, че Желязков се издирва във връзка с участието му в организирана престъпна група, свързана с рекет, изнудване и палежи с цел печалба.
Един от участниците в престъпната група в Бургас е общински съветник в Несебър – Пейко Янков. При обиск в банкова касета на старейшината прокуратурата откри 60 000 лева без ясен произход. При акцията бяха иззети луксозни автомобили, ползвани от ОПГ на Очите, наркотични вещества, части за автомати и други бойни оръжия.


Именно след този удар отпреди 4 години престъпният бизнес на Очите тръгна стремглаво надолу. Изплашен, че ще бъде притиснат финансово в ъгъла, биг босът решил да инвестира скатания кеш в легален бизнес, но вече в съседна Турция, където да бъде под крилото на своите могъщи приятели от ъндърграунда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.