МВР разследва полицейски шефове за връзки с мафията

0

Бойко Рашков вдигна мерника на началникът на полицията в Перник и заместника му

Вътрешният министър Бойко Рашков е взел на мушка цялото ръководство на полицията в Перник заради разследване на Инспектората към МВР, уличващо мастити ченгета в нерегламентирани контакти с „оперативно интересни лица от ъндърграунда“, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник.

От няколко дни отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР разследва директорът на полицията в Перник Милен Тасков и неговият заместник Иван Зеленков заради съмнения, че двамата са издействали издаването на разрешителни за оръжия на криминално проявени лица, прескачайки служба КОС към МВР. „До този момент е установено, че над 20 лица с осъдителни присъди от Перник и региона са се сдобили с разрешителни за ловни пушки по схема, нарущаваща закона. Те са са си вадили нередовни бележки от МВР, че не са нарушували закона и на тази база са им издавани разрешителни“, разкрива източник на „Уикенд“ от Инспектората към МВР.
Разследването е установило, че въоръжаването на лица от кримиконтингента в Перник е било извършвано от зам-директора на пернишката полиция Иван Зеленков и от началника на „Охранителна полиция“ Васил Василев, като според мълвата услугата струвала на бандитите по 5 000 лв. Директорът на полицията в Перник Милен Тасков пък си е затварял очите за аферата. Съмненията са, че и Тасков е замесен, тъй като той е баджанак със заместника си Иван Зеленков – двамата са женени за две сестри.
В хода на разследването срещу полицейските шефове от Перник криминалистите от „Вътрешна сигурност“ са се натъкнали и на смущаащи данни за необяснимото им богатство. Иван Зеленков например притежавал 4 апартамента в Перник и в София, огромна къща в Диканя, мебелен цех и денонощен магазин за алкохол и цигари. Бизнесът на Зеленков е движен от съпругата на прекия му началник Милен Тасков.
Милен Тасков беше назначен за директор на областната дирекция на МВР в Перник само преди 10 месеца със заповед на Бойко Рашков. Той замени на поста Димитър Попов, който бе преназначен на друга длъжност. Преди около месец обаче Рашков вдигнал мушката на новоназначеното ръководство на полицията в Перник, след като е бил запознат в детайли с куп техни далавери.
Само преди 2 седмици началникът на „Охранителна полиция“ в Перник Васил Василев бе уволнен дисциплинарно, а напът да го последва е и началникът на сектор „Пътна полиция“ в Перник Слави Лазов.
Запознати с разследването на отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР разкриха, че Васил Василев и Слави Лазов са замесени в далавера с продажбата на регистрационни табели за автомобили. Ченгетата купували срещу 300 лева номера с еднакви цифри или табели с повтарящи се номера и впоследствие ги препродавали на богаташи от Перник и региона, като прибирали за себе си разликата. Според тарифите на КАТ, цената на регистрационна табела с еднакви номера е 7000 лв. Разследването е установило, че за последните 2 г. пернишките полицаи са продали над 40 регистрационни табели с пернишки и дори със софийски номера.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.