Знаковите убийства на прехода: Покушение скрива украинската нарковръзка на Брендо

0

Разкриване на контрабанден канал, през който се пренасят наркотици и различни акцизни стоки между България и Украйна, е в основата на убийството на Йорданка Запрянова преди 15 години. Това твърдят източници на „Телеграф“, работили по случая с ликвидирането на Запрянова, която е майка на Константин Дишлиев, писа „Телеграф“.

29-годишният Дишлиев, който минава за най-близкия и доверен човек на Евелин Банев – Брендо е убит 2 години по-рано. Още тогава се говори усилено, че двамата с Брендо са влошили отношенията си. Според разследващи, работили от години по Кокаиновия крал, той е замесен не само в трафик на наркотици и различни акцизни стоки, но и в поръчителство на убийства. Брендо е в кръга на заподозрените за покушението на Дишлиев през май 2005 г.

Трафик

По това време в Испания бе хваната група българи, уличени в трафик на кокаин, а тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, обвърза непосредствено гибелта на Дишлиев с разбитата наркогрупа на Пиренеите. По-късно бе установено, че през фирмени сметки на Дишлиев и офшорна компания в Кипър са превеждани пари на испанска наркоорганизация за картел във Венецуела. Тогава за първи път в общественото пространство се завъртя името на Евелин Банев, който е зет с Дишлиев – двамата са женени за две сестри. В хода на това разследване бе разкрито още, че за трансфера и преработката и дозирането на кокаина от Латинска Америка работниците са предимно от Украйна и Молдова. Стана ясно, че Банев има дебели връзки в Киев и често е пътувал дотам през годините. Куршумите застигат Дишлиев на ул. „ 11 август “ в София в момента, в който той отключва джипа си, след като е вечерял с жена си в столичен ресторант. Три от тях попадат в главата на жертвата, още няколко – в тялото. Криминалисти още първоначално научават, че няколко месеца по-рано Константин се скарва с баджанака си Брендо и започва да се опасява за живота си. Той споделя за всичко със своята майка Йорданка Запрянова, това по-късно ще коства живота й.

Свързани

След като губи сина си, Запрянова постепенно е разработвана от службите и убедена да даде показания срещу Брендо. 50-годишната жена е трябвало да потвърди за наркоканалите от Латинска Америка през България, Румъния и Украйна и вкарването на кокаин в Западна Европа, влизайки в Германия. От първоначалните й обяснения се разбира, че Брендо и Дишлиев са се скарали за 4 млн. евро, които са вложени в бизнес начинания, предимно свързани с туристическия сектор по морето. Жената знаела и за наличността по банкови сметки в Швейцария и как парите са минавали през банки в Испания, Италия и Австрия. Твърди се, че има още по-огромни суми, които бившите авери не са могли да си поделят и са влезли в тежък конфликт, заплашващ разкриването на наркоканалите.

Две години след гибелта на Дишлиев 6 куршума застигат и майка му Йорданка Запрянова. Тялото на 50-годишната жена е открито в апартамент на ул. „Горски пасажер“ в столичния квартал „Лозенец“. На следващия ден Запрянова е трябвало да се яви да даде показания против Брендо и се е считало, че тогава ще направи цялостни разкрития кой стои зад убийството на сина й. Въпреки че не е споделяла страховете си, на предходния разпит Запрянова се явила освен с адвокат и с бодигард.

Свидетел

„Изтеклата информация по делото срещу Брендо е най-вероятната причина за убийството на свидетелката“, обявява тогавашният главен прокурор Борис Велчев. МВР пък по-късно уточнява, че единствено в прокуратурата са имали данни, че в определения ден предстои разпит на Запрянова. Според запознати магистрат е споделил, случайно или не, за предстоящия разпит, с което подписал смъртната присъда на свидетелката. Въпреки това проверка по случая не е направена.

Тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов пък обяснява, че не е имало искане от Йорданка Запрянова да й бъде осигурена защита. Обвинителят успокоява, че има и по-ключов свидетел от Запрянова и разследването няма да се провали. Такъв свидетел обаче така и не се появява никога, дори да го е имало, или е убит, или просто е решил да не разкрива нищо, за да не отиде и той в гробищата, коментират разследващи. От прокуратурата определят случая като безпрецедентен, защото става дума за убийство на свидетел, но все пак посегателството е изтълкувано като доказателство, че МВР и прокуратурата са стигнали „до високите нива на организираната престъпност“. Срещу Брендо по този случай не са открити абсолютно никакви доказателства. Прекият извършител също остава в неизвестност и до днес.

Спор за пари скарва свекървата с двете сестри

Йорданка Запрянова е първият официален вносител у нас на детските стоки „Чико“ от Италия веднага след демократичните промени. Така тя стартира успешния си бизнес. Търговията се разраства, Запрянова наема голям офис в центъра на София за 4,5 млн. евро, а акции от дружеството придобива синът й Константин Дишлиев. След убийството му неговата майка започва да прехвърля акции, което поражда спор между нея и снаха й – Десислава Дишлиева, сестра на Моника Добринова, която е жената на Брендо. Спорът за пари е огромен и свекърва и снаха влизат в тежък конфликт след смъртта на Дишлиев. Сестрата Моника пък подкрепя безусловно Десислава и така успяват да вземат голяма част от имотите. През юли 2016 г. двете започват съдебна битка за активите на фирмата, а имотите на Запрянова са запорирани. Заради делбите разследващи проверяват и дали Десислава Дишлиева не е заинтересована от смъртта на свекървата. Оказва се, че тя няма полза, тъй като апетитният имот в центъра е бил продаден седмици преди убийството. В зората на демокрацията Запрянова е имала регистрация в МВР за застрахователни измами.

Инвестирал 10 млн. евро в Киев

Укриващият се от правосъдието в Украйна Евелин Банев – Брендо е инвестирал близо 10 млн. евро наркопари в Киев. Така е успял да получи закрилата на държавата и официален украински паспорт, твърдят запознати. След като Брендо беше установен през есента на миналата година в Киев, служители на реда настояват, че тополовградчанинът от години е имал общ наркобизнес с украинци. Антимафиоти считат, че зад хванатата на 29 юли 2010 година пратка от 1,2 тона кокаин в Украйна стои точно Брендо. Пратката била придружавана от украинци, германец и двама българи – скандално известния оръжеен търговец Петър Синапов и сина му Кирил. Пратката от 1200 пакета по около 1 кг била скрита в заварени тръби в доменни пещи, купени в Чили и натоварени на кораба „ Сан Фамандо”. Синапов-старши беше наказан с 8 години затвор, които излежа в затвор в Одеса. След като излезе на свобода, остана да живее в Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.