Заловените убийци на Любо Полицая работили за Къро?

0

Ченгетата следили 2 седмици килърите, един от наемниците оставил ДНК следи по трупа на жертвата си

Висаджийският бос Красимир Каменов – Къро може да стои зад поръчковата екзекуция на бившия полицейски шеф Любомир Иванов, който бе застрелян от наемен убиец пред дома си в София на 25 март. Това предположение направи пред „Уикенд“ високопоставен служител на МВР след мащабната полицейска акция по залавянето на физическия убиец на бившия шеф на Криминална полиция във 2-ро РПУ в София.

В сряда вечерта въоръжени до зъби и маскирани командоси закопчаха наемникът, ликвидирал Любомир Иванов на входа на столичния квартал „Горна баня“, а паралелно с това друг екип от спецполицаи задържа и неговия помагач в кв. „Надежда“. Екипи на полицията пък обискираха 7 различни жилища в София в търсене на нови улики и доказателства по разследването.
Според признанието на главния секретар на МВР Петър Тодоров, който лично координираше акцията по задържането на убийците на Любомир Иванов,

МВР е следяло две седмици килъра

и неговия помагач, преди да се пристъпи по задържането на тандема. Имената на закопчаните наемници не бяха обявени официално до редакционното приключване на броя, но стана известно, че те са криминално проявени и са били съдени за хулиганство и разпространение на дрога.
Според източник на „Уикенд“ от МВР, ангажиран в разследването, двамата арестувани са били служители на висаджийския бос Красимир Каменов – Къро. Главният секретар на МВР Петър Тодоров косвено потвърди информацията, но без да навлиза в подробности и да съобщава имена, позовавайки се на все още течащите действия по разследването.
Красимир Каменов – Къро от години живее в ЮАР, той е сочен като един от босовете на групировката ВИС след убийството на шефа й Георги Илиев през 2005 г. В България Къро стопанисва стоковата борса в „Слатина“ и десетки апетитни търговски обекти в цяла България, но името му е свързвано и с контрабандна дейност. В деня след убийството на Любомир Иванов към медиите изтече контролирана информация от МВР, че доскоро бившия полицай е движил нелегална

цигарена фабрика под шапката на Къро,

но че двамата се изпокарали, след като висаджийския бос заловил Иванов в кражби.
Версията, че отстраненият от системата на МВР заради контакти с мастити мафиоти Любомир Иванов е разстрелян заради контабанда на цигари изплува и заради досието на покосения от куршуми експолицай. През есента на 2018 г. той  бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол, след като МВР разби четири нелегални фабрики за цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Според разследването оттогава, нелегалните тютюневи цехове са били ръководени от Евлоги Станоев – Бирмата и синовете му Антон и Георги, а експолицаят Любомир Иванов отговарял за контрабандните трасета на папиросите през Гърция и Румъния.
Година и половина след акцията на МВР и прокуратурата срещу цигарената империя на Бирмите и Любомир Иванов, всички замесени бяха освободени поради липсата на доказателства. Бившият началник на Криминална полиция във Второ РПУ се прибра тихомълком в България, след като бе свален от системата за издирване на Интерпол.
Любо Ченгето обаче бе

застигнат от мафиотска вендета

още преди делото срещу него и Бирмите в Специализирания съд да тръгне по същество. Преди 3 седмици наемен убиец, предрешен като колоездач и дегизиран с фалшива перука, причака екс полицая пред дома му на ул. „Банат“ в столичния квартал „Лозенец“ и му пусна 3 куршума, преди да офейка с велосипеда си през алеите на Южния парк.
Килърът обаче е допуснал груба грешка, която е довела до залавянето му, издават от МВР. Наемникът опитал да застреля Любо Ченгето, качен на велосипеда си, но оръжието му засякло и екс полицаят се хвърлил върху убиеца, събаряйки го от колелото му. Двамата са се борили повече от минута, преди онзи да го отблъсне и да изстреля три куршума по мишената си – в главата, в гърдите и в слабините на Любомир Иванов. Физическият контакт между убиеца и жертвата обаче е осигурил най-важната улика на криминалистите –

оставени ДНК следи от извършителя.

Заради криминалното му досие, самоличността на наемният убиец е бил установена още на 7-ия ден след екзекуцията.
Наемникът е имал и помагач, с когото е огледал района около дома на Любомир Иванов два дни преди екзекуцията. След преглед на десетки камери за видеонаблюдение в района и неговата самоличност била установена. Предполага се, че арестуваният мъж в „Надежда“ е осигурил и маршрута за бягството на килъра, изчаквайки го с джип в близост до Южния парк минути след убийството на Любомир Иванов.
Що се отнася до Красимир Каменов – Къро, то съвсем наскоро неговото име изплува и по делото за побоя над разследващия журналист Слави Ангелов, нанесен му на 17 март 2020 г. в София. Двама анонимни свидетели посочиха Къро като поръчител на побоя над главния редактор на „168 часа“, за който обвиняеми са близнаците Никола и Георги Асенови и Бисер Митрев.
Според показанията на анонимните свидетели по делото, дадени пред съдия, тримата професионални бойци разговаряли в кафене с автомивка в столичния кв. „Надежда“. Свидетелят бил на съседна маса с други двама свои приятели и чул следния разговор:
„Единият от близнаците спомена, че бая са натрошили Слави Ангелов и беше някак притеснен. Бисер се обади и каза: „Какво се притесняваш? Знаеш, че

имаме гръб – Красимир Каменов – Къро“,

разказва свидетелят. Според него връзката между Къро и тримата подсъдими биячи е мъж на име Вальо Давидов. Според думите на свидетелят, Бисер Митрев казал: „Бате Вальо ни успокои, защото Къро е зад нас“. Анонимният свидетел разказва, че познава по физиономии братята Никола и Георги Асенови, които често засичал в кафенето на „Локомотив“ (София) в квартал „Надежда“.
Вторият анонимен свидетел, разпитан от Специализирания съд, разказва същата случка, но с повече подробности. От думите му става ясно, че посоченият като свръзка между Къро и биячите на Слави Ангелов – Вальо Давидов, е боксьор и има школа по бокс в София.
Името на Красимир Каменов – Къро попадна и в списъка от 20 имена, който премиера Кирил Петков предостави на прокуратурата преди 2 месеца като „лица, стоящи в основата на икономическата и криминална престъпност в България“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.