Ще предаде ли Ваньо Вазелина своя бос Златко Баретата?

Скандалните братя от с. Оборище Иван Балабанов – Вазелина и неговият Велко Балабанов – Халката, които се осветиха като побойници и притежатели на впечатляващ автопарк, застават на 24 януари пред Градския съд по делото за измами и пране на пари. Сега големият въпрос, казват експерти по темата, е дали братята ще останат лоялни към своя покровител от години Златомир Иванов-Баретата, или ще се опитат да се изкарат негови жертви. Запознати с нрава на Балабанови и особено на Иван, не изключват да посочат Баретата като свой ментор, да се разприказват срещу него и така за пореден път да се спасят от затвора.

А доказателства за връзката им с него не липсват. Ромът Ваньо Вазелина дори се води служител в петролна фирма, зад която стои подземният бос. При това в дружеството Балабанов е на позиция с гръмко име – мениджър проучване на пазари за петролни продукти. Това че няма образование, нито пък опит в такъв специфичен бизнес, явно никак не притеснява неговия покровител. Според запознати Ваньо Кривоокия, както е другият му прякор, получава заплата от 5 бона. И как иначе, след като според обвинителния акт бившите крадци на добитък Иван и Велко Балабанови са успели да изкарат над 2 млн. лева за по-малко от 4 години.

Златко Баретата


Вазелина, който трупа милиони, без да се поти от работа, и кара едни от най-лъскавите коли в страната, няма дори завършено средно образование. Преди години той набързо решава този проблем, като се снабдява с фалшива диплома от столична гимназия. През 2016 г. с цялата си наглост сервира тапията-менте пред КАТ в родния си Пазарджик, но за негова беда започва проверка. Така излиза фактът, че господинът е стигнал само до прогимназията. Намира се обаче услужлива прокурорка, която прекратява делото за фалшивата диплома на Вазелина. Източниците ни допълват, че въпросната магистратка сега се разследва от Комисията за борба с корупцията, като се очаква да лъснат контактите й не само с него, но и с други криминални фигури от Пазарджик.
Докато полицията разследва братя Балабанови, със съдебно разрешение започва да подслушва техни разговори, прихванати са и техни чатове. Така се оказва, че братята умират да се хвалят колко са близки със Златомир Иванов, а също и с други известни имена. „Докато се задява в мобилно приложение със знойна мадама от Пазарджик, Иван Кривоокия й праща папарашки снимки на Баретата, като й обяснява, че лично ги е направил, докато били заедно на морето” – обясняват източниците ни.


На друго място пък Ваньо обяснява на приятели, че Баретата му дава скъпи коли и охрани. Отново, за да няма никакво съмнение, че това не са голи хвалби, той им показва общи снимки. Известна е и ключова реплика на Вазелина: „няма Златковци, няма Маргини – аз съм босът – каквото кажа, това правят!”. Пак по думи на Балабанов, Златко Баретата му идвал на крака в Панагюрище, за да си получава процент от всичко заработено от братята. Вазелина дори си направил цял албум със снимки на подчинени на него хора!
Факт е, че това не са само твърдения на дълбоко комплексиран самохвалко, който е роден от самотната майка Добринка и иска да бъде забелязан на всяка цена. Ваньо Вазелина далеч не си измисля всички тези контакти с влиятелни в неговите очи хора. Например, той и Баретата са често виждани да се забавляват в кръчмата на кака Нора в Панагюрище. В същото време охраната им е разположена пред заведението и разговаря приятелски с полицейски патрул, който в този момент явно заработва по някой лев отгоре на черно, като също бди за сигурността на двете „вип персони”.


В Пазарджик, твърдят източниците ни, било публична тайна, че шефът на полицейската дирекция Петко Шотлеков е разперил криле над Ваньо Вазелина. Дават и конкретен пример – дело за побой и заплаха с убийство на свидетел срещу братя Балабанови от преди година е пратено в шеста глуха и няма изглед скоро да приключи. След много въртележки на защитата, разследването е изтеглено от районното управление и е поверено на прокурорката Елена Попова, която явно никак не бърза да го приключи. Пострадали, които не желаят по обясними причини да застанат с имената си, казват, че ако някой тръгне да си търси парите от Балабанови или посмее да пусне жалба срещу тях, веднага следва жестока разправа. Или ги пребиват, или започва полицейски и прокурорски тормоз над смелчаците, дръзнали да се опъват на феодалите – бивши чистачи на тоалетни в Италия.
Съкилийник на Вазелина от затвора в Пазарджик е потвърдил пред дансаджии, че дори зад решетките Балабанов е издавал заповеди за побои и палежи срещу хора, осмелили се да дават показания срещу него и престъпната му група. Запознати казват, че са засечени и обаждания на самия Златко Баретата на пострадали от действията на протежета му от с. Оборище. Съветвал ги най-човешки да оставят на мира неговия мениджър проучване на пазари. За тяхно добро!


Източниците нa Уикенд са категорични, че с помощта на Баретата е осигурена и охраната на Балабанов, за която се грижат Веселин Жеков – Весо Полицая и Георги Тодоров – Жоро Майната. И двамата са авторитети в подземния свят. Преди време Веселин Жеков получи присъда от Окръжния съд във Варна като шеф в група за наркотици по т. нар. „Мегадело”. Жоро Майната пък е осъден в Пловдив по дело за убийство и незаконно оръжие. Тодоров нашумя в медиите и като пострадал от брутална гавра в средата на 90-те години – тогава е отвлечен и изнасилен от хора на алкохолния бос Карабей от пловдивското село Йоаким Груево.


Интересно е обаче защо Златомир Иванов инвестира толкова много в някакъв си бабаит от с. Оброчище, Панагюрско? Експерти от МВР обясняват, че Иван Кривокия е една от последните златни кокошки на Златомир Иванов, чиито бизнес и влияние в престъпния свят значително се свиха през последните години. Затова босът, иначе прословут като много предпазлив, нарушава собствените си правила и се афишира като покровител на братята-измамници, които освен, че не си поплюват да правят пари с брутални схеми, непрекъснато се забъркват и в неприятности.


Дансаджии вече стигнали и до канал, по който братя Вазелини чрез адвокати се разплащат с влиятелни полицейски служители и прокурори в София и страната, за да си затварят очите за престъпленията им. Затова и списъкът на прецаканите от тях непрекъснато набъбва. Сред жертвите на Вазелина и брат му са няколко души от Пазарджик – ресторантьор, бизнесмен и дори двама братя, фактори в подземния свят. Измамени от Балабанови са още търговец на коли от София, бизнесмен от Варна, собственик на голям тунинг сервиз, спортен мениджър и много други хора от страната.


Балабанови обаче не дават вид, че са се много притеснили от възмездие, напротив хвалят се наляво-надясно, че от тези хора са измъкнали милиони левове. Защо да не ги измъкнат, след като не само Баретата, но най-вече родната полиция и прокуратура ги пазят.

Коментарите са затворени.