АЛО-измамниците с нов сюжет – представят се за банкови служители

0

Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) предупреждава за нов вид телефонна измама, за която вече има множество сигнали и оплаквания. Това става ясно от публикация на столичната полиция на нейната страница във Фейсбук

„Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане , в което ви се представят за банков служител“, пишат от СДВР. Оггам разказват, че в последните месеци са регистрирани множество сигнали от граждани за измами и опити за измамни схеми в София.

„Извършителите на подобен род престъпление се обаждат по телефона на граждани и се представят за служители на различни търговски банки. Под различни предлози се опитват да получат информация за издадените на тяхно име банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране. В последствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите“, пишат от СДВР.

Столичната полиция натъртва, че банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл кореспонденция предоставянето на лични данни от свои клиенти.

За да бъде ефективна превенцията срещу подобен род престъпления, при получаване на подобно обаждане, моля сигнализирайте органите на МВР, добавят от дирекцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.