Предпразнично: Лихвари „дерат“ закъсали българи, карат ги да плащат тройно

0

Закъсали българи взимат по 1000 лв. бърз заем за коледните и новогодишните празници, а лихвари ги принуждават да платят тройно, ако се забавят повече от уречения срок за връщане. Тези случаи тревожно зачестяват в последните седмици преди празниците, разкриват от МВР пред „Телеграф“.

От силовото ведомство посочиха, че в почти всички случаи дейността се маскира под формата на заложна къща. Лихварите водели черно счетоводство на тефтер с непосилни лихви за длъжниците. До услугите им прибягвали безработни и млади хора с непостоянни трудови доходи, които имат лошо кредитно досие и никоя банка не им отпускала кредит.

Схемата действа в големите градове, а в по-малките и в селата лихварите са местни бандити с голямо влияние, които тормозят хората за 400-500 лв.
„Всеки квартал има по няколко лихвари отговорници, които отпускат заеми. Къде официално през оказиони, къде само на тефтер. Ако някой нов човек дойде и опита да подбива цените с по-ниски лихви, става страшно. Започват и да го топят пред нас, че е престъпник“, разказаха от ГДБОП.

И докато официално

заложните къщи обявяват лихви между 5 и 6%, то на тефтер надхвърляли 10 на сто.

Ако се просрочи връщането повече от месец, сумите набъбвали в пъти. „От тези услуги се ползват два типа хора – едните са наркодилъри и трафиканти, които се водят ВИП клиенти. При тях нещата винаги са на база личен контакт, доверие и много пари. Другият тип са обикновените граждани, които обаче са с непостоянни доходи.

В момента заради пандемията става въпрос за бармани, сервитьори, продавачки“, разказаха криминалисти. Те са засекли няколко оказиона, които показали официални документи за дейността си, но по време на обиските в офисите им били открити тефтери с над 3500 тайни клиенти.

Сред тях имало няколко наркотрафиканти, които взели 100 000 лв. заем, но го върнали след седмица с лихва – 20 000 лв. Оборотните дилъри пък взимали най-често между 10 и 20 бона, които бързо връщали, след като продадат стоката.

Обикновените хорица взимали от лихвари най-често дребни суми между 200 и 500 лв. Ако не ги връщали навреме, започвали да им звънят, да ги притесняват на работното място, да се обаждат и да заплашват членове на семейството им. В различни градове такива жалби стават все по-чести в последните дни.

В края на миналата седмица в Лом беше разбита банда от шестима души, които тероризирали региона от 2015 г. до момента. Бандитите давали заеми между 1000 лв. и 2000 евро с 10% лихва. „При забава на вноска на длъжниците била начислявана допълнителна лихва, упражняван бил физически и психически тормоз. Мнозина от тях били принуждавани да предоставят банковите си карти и ПИН кодове, с които получавали детски надбавки и социални помощи“, обясниха от спецпрокуратурата.

Една от пострадалите била принудена да им даде пълномощно, с което месеци наред теглили цялата ѝ пенсия.

Най-бруталният случай на лихварство от последната седмица е от Пазарджик.

Полицаите разкрили, че собственик на верига заложни къщи, принуждавал длъжници да си ипотекират жилищата, за да гарантират заемите си.

„Всеки оказион има право да дава пари срещу злато, дори автомобили, но не и срещу недвижими имоти. Това е наказуемо, защото е банкова дейност. Въпросният собственик обаче караше хората да подписват ипотеки. Така за 20 000 лв. заем можеш да си загубиш дома“, обясниха от полицията. Въпросният тарикат вече е с повдигнато обвинение.

Баща и син прибират коли като залог

Баща и син бяха арестувани в Разград за лихварство. Според местните хора те тормозили целия регион. Характерното за тях било, че карали длъжниците да им приписват колите си като гаранция, че ще върнат заема. По време на обиските в село Китанчево, където живеели в къща, ченгетата открили шест техни лимузини и още 13 возила на длъжници.

Бащата е на 45 г., с крими досие, а синът му е на 20 г. При обиските били открити още телефони, лаптопи, газов пистолет, близо 5000 евро, 12 500 лв. и половин килограм златни накити.

Преди няколко месеца по същия начин, но в Димитровград беше ударена група от 6-има братя, които давали пари назаем. Те обаче дерели длъжниците със 100% лихва. От спецобвинението обясниха, че има случаи на избягали от България длъжници, които искали да се спасят от братята лихвари.

Инвестират пачките в палати и лимузини

„Лихварите инвестират парите си основно в скъпи имоти и в ултраскъпи автомобили. Интересното е, че има голяма разлика между тези лица в провинцията, където наблягат и на златните накити, за да покажат висок стандарт на живот.

В големите градове пък са по-тихи, но обичат да се фукат със скъпи палати“, обясниха ченгета. Няколко пъти те са губили буквално говор и картина, когато влизали на обиски в имения на лихвари. Последният път бил в покрайнините на Кюстендил, където всичко било обзаведено в Гучи, Армани, блестели позлатени мебели и лилави балдахини.

Източник: Fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.