Наглост: ТЕЦ-ът на Доган получил 27,5 млн. лв. за ток, който още не е произвел

0

ТЕЦ “Варна”, чийто мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, е получила 27,5 млн. лв. за ток, който още не е произвела. Въпреки това тецът е пуснал търгове за ток на енергийната борса в края на миналата седмица и началото на тази. На тях са били направени поръчки за доставка на електроенергия през януари за малко над 27,5 млн. лв., съобщава 24 часа

В търговете, на които са били сключени сделките, е участвал един купувач. При такива случаи името му не се обявява и засега не е известно кой плати тази сума на теца за все още непроизведен ток. Имало е и още търгове за електронерегия от варненския ТЕЦ, но те не са били успешни. Данаил Папазов, който е представляващ ТЕЦ “Варна” и бивш транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски, е коментирал пред Mediapool, че с приходите от сделката ще бъдат погасени задълженията към “Булгаргаз”, които са 24 млн. лв.

Папазов твърди, че в момента се преговаря с “Булгаргаз” за уреждане на задълженията и отново посочва, че част от търговете са се провалили, защото цената на тока не се е връзвала спрямо разходите им за газ. От газовото дружество уточняват, че имат договор с ТЕЦ “Варна” и доставките ще бъдат възобновени след уреждането на неплатените фактури. На 12 декември Папазов каза пред “24 часа”, че от 1 октомври са спрели сами централата, тъй като въпреки високите цени на тока на борсата производството му не било рентабилно заради пиковите стойности на газа. За 1 мегаватчас ток се плащат над 400 лв. за природен газ плюс 20 лева за въглеродни емисии, обясни Папазов.

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.