Гореща точка: 3 банди крадат скъпи коли по схемата “кeyless”, перничани държат монопола

0

Поне 3 банди крадат скъпи коли по схемата “кeyless” /бел. ред без ключ/ в България. Пернишка група е една от тях. Освен това автоджамбазите от миньорския град държат монопола в търговията с авточасти от гепени возила. Това съобщиха за Фрог нюз източници от МВР.

По същия начин съпругата на президента Росен Плевнелиев – Деси Банова се е разделила с джипа си в събота. Единият от крадците се е блъснал в нея, като по този начин е копирал сигнала от ключа. След това го е препратил на свой колега, който стоял до возилото – за секунди влязъл вътре и отпрашил пред очите на смаяната Банова. Оказва се, че бандата вилнее от дълго време на паркинга на столичен мол, намиращ не Околовръстното шосе. 

Според източниците ни схемата се прилага от 6-7 години. Тq е “патент” на по-заможните крадци. Оказва се, че техниката за крадене на коли с безконтактно запалване струва 15-16 хилади евро и се купава главно от руски сайтове. Именно те организират и онлайн обучение как се действа. В кражбата на дадена кола участват най-малко двама души. Единият върви след собственика, като задачата му е да копира сигнала и да го предаде на “колегата си”, който винаги чака възможно най-близо до набелязаното возило. Обичайно напуска сам мястото, без да качва помощника си. Целта е по най-бързия начин да се отдалечи от местопрестъплението. 

Престъпниците в тази област не се конкурират, даже напротив – разбрали са се кой какво ще гепи. Така едните са се специализирали да крадат една марка коли като БМВ, да рече, а другите – тойота, порше и т. н. Причината е, че са се снабдили с различен софтуер, който не може да се прилага за всички коли.  


Апашите предварително се снабдяват и с т. нар. “тапа”, с която заглушават GPS-сигнала, така че колата да не може да се проследи. Според оперативни работници колите, които са на 2 до 3 години се изнасят зад граница, докато останалите, които са по-стари, се разглобяват за части. Крадците имат предварително подсигурени гаражи, в които крият возилата. 

Казват, че в престъпния бранш са ангажирани млади, по-непознати за полицията хора. Известните имена от бранша само учат на занаят “новата смяна”, след което искат да им се плаща процент от плячкосаното. Преди няколко години особено активна банда е отваряла поголовно калите във Варна на принципа “кeyless”, но тя била спипана.

Екип на Фрог нюз

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.