След 5 години: ВКС намали присъдата на баща и син пребили сляпа лечителка

0

Средно с година по-малко ще прекарат зад решетките подсъдими за жесток побой над сляпа лечителка от Нова загора- баща, син и техен приятел, които бяха задържани след сигнал за намерена в окаяно състояние 69-годишна жена. Решението на ВКС по казуса с нападението на леля Сийка на 17 юли 2017 година е окончателно и идва след серия от дела на различни инстанции спрямо жителите на Котел Димитър и Георги С.Г. и Георги Б.

В хода на сагата стана ясно че 58-годишният Димитър и 35-годишният Георги многократно са търсили съдействие от сляпата лечителка за тежко болната им съпруга и майка, като вярвали, че жената е жертва на черна магия.

Пребитата жестоко сляпа жена била намерена в дома си от 38-годишния си син който подал сигнал в местното РУ „Полиция“, до извършителите се стигнало три седмици по-късно.Междувременно жертвата едва оцеляла след продължителен престой в реанимацията на сливенската МБАЛ.

Още тогава криминалистите потвърдиха че 58-годишният Димитър и 35-годишният Георги са търсили през пролетта на 2016 г. помощ от лечителката Сийка Д., която използвала нетрадиционни методи за поставяне на диагноза и справяне със заболяването.Димитър на няколко пъти водил болната си съпруга и не пожелал да приеме съвета й да потърси истински лекар.

Според психолозите бащата и синът смятали, че новозагорката е направила „черна магия“ на семейството и затова решили да я ликвидират.

Месец преди да посегнат над жената тримата котелчани проникнали в дома й за да открият  доказателства за обзелата ги фикс-идея, но след като не я открили пребили сина й, който спял в една от стаите с полицейска палка и му задигнали два мобилни теефона.И в двата случая на проникване в жилището водещи били Георги С. и Георги Б., докато бащата Димитър осигурявал логистичната подкрепа, включително и предоставянето на личния си автомобил „Фолксваген Поло“. Заради тежкото здравословно състояние на Димитър С. той бе оставен на свобода с мярка за неотклонение „парична гаранция“, а двамата млади мъже бяха с „домашен арест“. 

На първа инстанция сливенският окръжен съд на 28 ноември 2018 година подходи повече от „милозливо“ към биячите като ги осъди на по три години затвор ,но при петгодишен отлагателен срок.Последваха два последователни прокурорски протеста и в крайна сметка на 12.03.2020 г. бургаските апелативни съдии постановиха 4 години и 6 месеца затвор за Георги Б., 5 години за Георги Г. и също толкова за Димитър С. 

В края на ноември т.г. ВКС слага точка на сагата и намаля с по година наказанията.

Запознати със съдбата на лечителката от Нова загора твърдят, че след ужасяващия случай леля Сийка е спряла да приема пациенти. 

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.