Ще лежи ли Пламен Кела за мафиотското убийство на Мастара?

0

Цели 19 години след поръчковото убийство на месарския бос Димитър Стаматов – Мастара, ликвидиран от снайперист в Бургас на 21 ноември 2002 г., съдебния процес срещу обвиненият като поръчител на екзекуцията му Пламен Дишков – Кела и неговия помагач Тодор Неделчев – Недю ще стартира отначало.

Изненадващата вест дойде от Върховния касационен съд. Преди дни тричленен състав на съда отмени оправдателните присъди на Пламен Кела и на Недю, постановени от Апелативния съд в Бургас миналото лято. Според върховните съдии, оправдателните присъди на Дишов и на Неделчев са неоснователни, тъй като вече осъдения като физически убиец на Мастара – Бойко Стоянов,

неправомерно е променил показанията си

и е бил ползван едновременно като главен обвиняем и като свидетел от магистратите от Апелативния съд.
Така „брадясалият“ съдебен процес за екзекуцията на Мастара ще започне отначало в съда в момент, в който някогашният представител на групировката СИК в Бургас Пламен Дишков – Кела вече смяташе, че е приключил дългогодишните си отношения със съдебната система. През последните няколко години Пламен Дишков положи неимоверни усилия, за да заличи престъпното си минало и да се трансформира в почтен бизнесмен. Види се, сега му предстои нова битка.
Димитър Стаматов – Мастара, близък до несебърския крими бос Димитър Жеязков – Митьо Очите, бе прострелян смъртоносно от снайперист посред бял ден на 21 ноември 2002 г. в центъра на Бургас. Дни по-късно ченгетата арестуваха за убийството наемникът Бойко Стоянов, който направи самопризнания, че е получил 10 000 долара от Пламен Кела, за да ликвидира месарския бос.

Поръчителят на екзекуцията Пламен Дишков

обаче съумя да избяга от България. Кела офейка на 12 декември 2002 г. с официалния си международен паспорт като член на българска делегация за спортно събитие в Полша.
Докато Пламен Дишков – Кела се укриваше зад граница, съдът осъди на 20 г. затвор наемника Бойко Стоянов и постанови присъда от 20 г. затвор и за представителят на групировката СИК в Бургас. Впоследствие обаче Върховния касационен съд отмени присъдата и разпореди делото да тръгне отначало, тъй като делото срещу него се е гледало задочно.
През 2011 г., след като цели 9 години беше в неизвестност, издирваният от Интерпол Пламен Кела беше спипан в португалския град Кайскас и екстрадиран в България. Дишков влезе за няколко седмици в затвора, преди да бъде пуснат тихомълком, а осъдителната му присъда от 20 г. – отменена.
Ключова роля в подновения съдебен процес за убийството на Димитър Стаматов – Мастара, изигра килъра Бойко Стоянов. В подновеното дело убиецът, който междувременно излежа присъдата си и излезе на свобода, обяви, че истинския поръчител на убийството на Мастара не е Пламен Кела, а Мариян Георгиев – Марата. Посоченият поръчител отдавна не е между живите – Марата бе показно разстрелян през 2005 г. в офиса си в Равда, докато Пламен Кела се укриваше зад граница. Според убиеца-свидетел Бойко Стоянов, Марата, който бе съдружник с Мастара, искал да завземе целия бизнес на месарския бос и затова поръчал екзекуцията му.

Новите нелогични показания на убиеца

обаче изненадващо бяха приети като чиста монета от съда и послужиха за оправдателните присъди на Кела и на сподвижника му Тодор Неделчев – Недю. Напразни останаха жалбите на близките на покойника пред съда, че се прави нагъл опит инициаторите на поръчковото убийство да бъдат оневинени от наемника. Протестът обаче бе взет под внимание от ВКС, който преди дни отмени оправдателната присъда на Пламен Кела и върна делото за ново разглеждане в съда.
Криминалисти от Бургас твърдят, че Пламен Дишков действително е поръчал убийството на Димитър Стаматов – Мастара, а месарския бос е бил осъден на смърт от сикаджията заради два бомбени атентата.
Месеци преди Кела да подпише смъртната присъда на Мастара, бомба, насочена срещу него, избухва пред бургаската дискотека „Жега“. Малко по-късно следва

втори бомбен атентат срещу Кела,

при който който са убити двама от охранителите му, а той е ранен в крака. Взривът е заложен на паркинга пред латиноклуб „Фенси“ в Бургас, където Кела редовно купонясва. Взривената с часовников механизъм бомба разкъсва на парчета охранителите Димо Колев и Добрин Кафеджиев. Впоследствие МВР арестува няколко човека за атентата, но всички закопчани са освободени впоследствие.
В ъндърграунда и до днес усилено се твърди, че и двата бомбени атентата срещу Пламен Дишков са организирани от Димитър Стаматов – Мастара и от Мариян Георгиев – Марата, които в онзи момент са част от бизнес обкръжението около Димитър Желязков – Митьо Очите.
Дали обаче Пламен Дишков – Кела ще влезе в затвора, е под сериозна въпросителна. Макар делото за екзекуцията на Мастара да бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане, малцина вярват, че в крайна сметка някогашия представител на групировката СИК в Бургас ще влезе зад решетките с осъдителна присъда за убийство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.