Черепа пада от „издирвани“

0

Интерпол сваля Васил Божков от сайта си за издирваните с червена бюлетина, призна пред „Уикенд“ източник от върховете на МВР. Повод за отмяна на мярката е искане на бизнесмена с 18 задочни обвинения за отпадане на издирването му, защото съдът в Дубай отказал окончателно да го екстрадира в България.

Новината, че Черепа иска от Интерпол да го остави на мира дойде в началото на октомври от пост на дубайския беглец, на мушката на прокуратурата като тартор на организирана престъпна група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи, държане на взривни вещества без надлежно разрешително, четири убийства, изнасилвания, рекет, корупция, изтезания и т.н. В социалната мрежа Божков описа фактологията на случващото се с него в Дубай чрез изложение на неговия адвокат Гасан Ел Дайе от адвокатска кантора „Чарлз Ръсел Спийчлис“.


В него се разказва, че българските власти в лицето на специализираната прокуроратура изпратили първоначално 7 искания за екстрадирането му до съответните институции в Обединените арабски емирства, а след това добавили още такива, за да достигнат те до общо 18 (осемнадесет).


„Това стана чрез Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи на Република България. Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ“, посочва адвокатът.
Властите в ОАЕ чакали повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не били изпратени.


Най-висшият съд в Абу Даби, който е компетентният съд да разглежда делата за екстрадиция, се запозна с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледа и оцени документите, изпратени от България, за да установи, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура, твърди още защитникът. „Поради това съдът в ОАЕ окончателно се произнесе с отрицателно решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване“, убеден е Гасан Ел Дайе. По негови думи съдебният акт почива на две основания: българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани.
След произнасянето, съдът в ОАЕ уведомил за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпратила до всички компетентни органи в страната, офисите на Интерпол в Абу Даби и Лион, Франция, както и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.


Докато течеше екстрадиционното производство, Васил Божков имаше надлежно упълномощени адвокати в Дубай. Връчвани са му и той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент обаче той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура, твърди адвокат Гасан Ел Дайе. Според него Черепа пребивава напълно законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната. „А след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи. Червената бюлетина за г-н Георги Попов беше отменена отдавна“, посочва скъпо платеният адвокат.
„Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения“, ядосва се цапардосания по закона „Магнитски” Васко Черепа.


Според него престъплението е неуспехът на главния прокурор Иван Гешев да разследва този сигнал, част от което е и изявлението му, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и неговият финансов министър Владислав Горанов поискали и получили рекет 60 милиона лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.