Килърите на данъчния шеф Иво Стаменов живеят в Испания

0

Убийците на 43-годишния висш служител на НАП Иво Стаменов живеят в Испания. Данни за килърите са постъпили в сигнал до службите, по който вече се работи, разкриха източници под пагон на „Уикенд“.

Данъчният бе прострелян на ул. „Дунав“ в центъра на София на 18 декември 2017 г. и почина близо месец по-късно. Убиецът гърмя по Иво Стаменов в движение, докато мишената управляваше личното си БМВ X3 на път за работа.


Стаменов беше началник отдел „Оперативни дейности“ в дирекция „Фискален контрол“ на Централното управление на НАП. Странно, но смъртта му бе официално призната за трудова злополука. Работната версия по покушението гласи, че с работата си Стаменов е засегнал интересите на сериозни икономически играчи, които се опитали да се споразумеят с данъчния, но преговорите ударили на камък. Неотдавна стана ясно, че Стаменов е бил близък приятел и на новия шеф на НАП Румен Спецов.


Според източници до разследването, за тартор на групата е сочен Борис Аврамов, брат на депутата от ДПС Димитър Аврамов, който при спецакция в началото на юли 2018-а бе арестуван заедно с още двама души. Четвъртият от групата изтърпява присъда в Бургаския затвор за незаконно притежание на оръжие. Аврамов бе депутат от ГЕРБ , а срещу него в продължение на години вървят дела за търговия с влияние.
Информаторът на „Уикенд“ потвърди, че в момента се събират още доказателства за престъпния сговор, за да се изпрати искане до испанските служби за ареста и екстрадиция у нас на килърите.


След атентата спецпрокуратурата повдигна обвинения на четиримата за участие в група за рекет, поръчала следене и побой над застреляния в София данъчен служител. От информацията не става ясно дали същата група има връзка и със самото убийство на Иво Стаменов, който бе шеф на звено „Фискален контрол“ в НАП-София.
След показното убийство прокуратурата съобщи, че престъпната група е действала в София и други градове от март 2016 г. Трима от обвинените, в т.ч. ръководителят на групата, бяха задържани на 3 юли 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Приморско и Белово. Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица.
Заради стряскащото с наглостта си покушение Националната агенция за приходите трябва да плати 369 000 лв. с лихвите на вдовицата и двете деца на убития данъчен шеф.


Това следва от три решения на Софийския апелативен съд. Съпругата и големият син на убития получават по 113 хил. лв. за болките и страданията, които загубата им е причинила. На малкият син са присъдени 143 000 лв. Съдът признава изцяло исковете на семейството. Първоначално те са за общо 390 000 лв., но в последствие са намалени с общо 21 000 лв. заради изплащане на застраховка „Живот“. НАП бе осъдена да плати и по над 8500 лева такси и разноски по всяко от трите дела.


Тримата съдят НАП, тъй като смъртта на Стаменов е приета за трудова злополука. В съдебните решения се обяснява, че администрацията дължи обезщетение за смърт при трудова злополука, независимо от това дали има вина за настъпването ѝ. Трудова злополука е всяко увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.