Страшилището Венци Боксьора изнася кокаин за Узбекистан

0

Рецидивистът от Световрачане Венцислав Дамянов – Венци Боксьора, прочул се наскоро със серия от брутални побои над свои съселяни, е подхванал нов криминален бизнес, научи „Уикенд“ от свои източници в ъндърграунда. Според думите им, 36-годишният татуиран здравеняк е разработил със съдействието на полицаи канал за трафик на кокаин към далечен Узбекистан.

В наркосхемата на Венци Боксьора са включени десетки мъже и жени, които срещу 5000 евро се съгласяват да приемат ролята на „мулета“. Бандитът от Световрачане осигурява на вербуваните капсули с кокаин, които те поглъщат и прекарват през две летища – в Истанбул и в Ташкент. Всяко едно „муле“ поглъща не по-малко от 200 грама кокаин, като дрогата се доставя до Узбекистан и там се предава на местни полицаи.
Според вътрешните правила в организацията за наркотрафик, нито един гълтач на кокаин не се връща повече в Узбекистан, за да не предизвикат съмнения честите му самолетни пътувания. Конкуренти на Венци Боксьора в бизнеса с дрога твърдят, че по тази стара, но изпитана схема, бандитът от Световрачане съумява да прекара по 3-4 килограма кокаин месечно.

Трафикът на кокаин до далечен Узбекистан

е рискован, но изключително добре платен заради географското разположение на азиатската бивша съветска република. „Дотам наркотици, а и каквито и да е контрабандни стоки не достигат, тъй като Ташкент не стои на пътя на нито един оборотен маршрут. Заради това цената на 1 кг кокаин на едро достига 300 000 долара. На дребно пласьорите продават 1 грам бял прах срещу 500 долара“, разказва информаторът ни от ъндърграунда. В България килограм кокаин с добро качество може да се закупи за около 28-30 000 евро.
Запознати със схемата на Венци Боксьора са категорични, че в трафика на дрога са замесени и високопоставени полицаи, които осигурявали „чисти“ международни паспорти на вербуваните мулета. Съмненията, че

ченгета участват в трафика на кокаин

се засилват и от факта, че в Ташкент вербуваните гълтачи на кокаин предават стоката на представители на местната полиция. Плащанията се извършвали в кеш, като всяко муле се връщало в България с не по-малко от 30 000 долара в брой. В Узбекистан обмяната на валута е трудно начинание, като долари не се продават на цивилни лица.
Наркотрафикът на Венцислав Дамянов не е пострадал даже и след въдворяването му под домашен арест. От средата на месец октомври Венци Боксьора е поставен под запрещение у дома си в Световрачане след серия от брутални побои над местни жители.
След като по телевизиите бяха излъчени видеокадри как татуираният примитив пребива управителя на казино, а след това влачи за косата сервитьорка от ресторанта, притекла се на помощ на колегата си, вътрешния министър Бойко Рашков разпореди проверка и даже уволни шефа на Второ РПУ в София заради съмнения, че е спуснал чадър над Венци Боксьора. Според мълвата в Световрачане, Дамянов е подложил на системен тормоз съселяните си, тъй като е искал да завземе силово

бизнеса с трафик на бежанци

и да принуди местните престъпни авторитети да работят за него. Един от пострадалите от Венци Боксьора в Световрачане пък твърди, че бандитът е поискал от него да продава наркотици и след като е получил отказ, го е пребил жестоко.
Името на Венцислав Дамянов е добре познато в наркосредите на София от около 15 години. Широкоплещестият мургав здравеняк имаше репутацията на един от маститите босове на дрогата столицата. Започнал като силовак в структурата на Стефан Бонев – Сако и Радослав Иванов – Темерута, Венци Боксьора оглави собствена наркоорганизация преди 7 г., след като свидетелства и срещу Сако, и срещу Темерута и двете банди бяха разбити от МВР.
През пролетта на 2014 г. Венци Боксьора бе арестуван в София заедно с петима свои дилъри, а при акцията на ГДБОП ченгетата

откриха огромно количество дрога.

Боксьора обаче излезе под гаранция след няколко седмици, очевидно сключил тайна сделка с прокурори.
Най-кръвожадното изстъпление на Венци Боксьора в София бе през есента на 2014 г., малко след като бе освободен от ареста. Тогава здравенякът нахълта с отряд главорези в столичния нощен клуб „Червило“ и заформи масов бой с охраната на заведението и с конкурентна банда. Впоследствие се оказа, че Боксьора е опитал да превземе силово наркотеритория и той отново бе закопчан. Впоследствие бандитът съумя да се измъкне сух и от този проблем, след като стана основен свидетел на прокуратурата срещу бандата на Иван Йосифов, син на страховития убиец на мафията Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския. Според една от версиите, които битуват в ъндърграуда, Венци Дамянов се сдобил с полицейска защита, тъй като имало операвна информация от МВР, че Йоско Костинбродския е поръчал убийството му. Заради това Боксьора бил посъветван да се прибере в родното си село. Мургавият здравеняк е сред тайните свидетели и в процеса срещу несебърския мафиот Димитър Желязков – Митьо Очите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.