Арестуваният с милионите от „Хемус“ трябвало да бъде скрит в чужбина от ГДБОП

0

Футболният съдия и бивш служител на НАП Борислав Колев, който миналата седмица беше арестуван и посочен от ГДБОП като човекът, който е изнесъл в „чували и торби“ от банкови офиси над 53 милиона лева за строежа на магистрала „Хемус“, е трябвало да се превърне в защитен свидетел на МВР и да бъде изведен зад граница с нова самоличност. Това разриха пред „Уикенд“ запознати с предисторията на зрелищия конфликт, който избухна между ГДБОП и прокуратурата.

Напрежението между МВР и държавното обвинение рязко се покачи през отминалия уикенд, когато от прокуратурата обвиниха началникът на ГДБОП Калин Стоянов, че ги е притискал да променят обвинението срещу Борислав Колев. Антимафиотът настоявал с груб тон пред прокурорите, че обвинението не трябва да протестира пускането под домашен арест на задържания и че през януари на Борислав Колев трябва да бъде разрешено да пътува в чужбина.
От своя страна шефът на ГДБОП Калин Стоянов обяви, че от прокуратурата са осуетили разпита на задържаният свидетел, който е щял да направи разкрития

на кого е предавал саковете с милиони левове,

теглени от подставени лица от банкови офиси на „Асет банк“ през последната година. В скандала побърза да вземе участие и вътрешния министър Бойко Рашков, който намекна, че обвинението саботира разследването за източените 53 милиона лева от магистрала „Хемус“ и че на практика прокурорите са предупредили инициаторите на аферата, че един от куриерите в схемата е пропял. След размяната на остри обвинения от двете страни, прокурорите по делото за източените милиони от магистралата си направиха отвод с мотив, че са подложени на „безпрецедентен неправомерен натиск“. Отводите на прокурорите вече са депозирани в Апелативната прокуратура и ако колегите им приемат мотивите им, то делото ще бъде разпределено на случаен принцип в Първи отдел на Софийска градска прокуртура, който се занимава с икономически престъпления.
Запознати с разследването по аферата „Хемус“ твърдят, че до скандалната ситуация се е стигнало заради настървението на началникът на ГДБОП Калин Стоянов срещу прокурорите от Софийска градска прокуратура. На своя глава и без присъствието на представители от държавното обвинение, Калин Стоянов и негови колеги са

провеждали серия от нерегламентирани разпити

на Борислав Колев без присъствието на адвоката му. На футболния съдия е било обещано, че ако проговори и разкрие на кого е предал изтеглените от банка над 53 милиона лева, ще бъде включен в програмата за защита на свидетели и ще бъде изведен зад граница с чужда самоличност.
За последен път подобна процедура е прилагана от ГДБОП през далечната 2009 г., по делото срещу бандата за отвличания на богаташи „Наглите“. Тогава участникът в няколко похищения Валентин Михайлов – Вальо Ихтиманския получи съдебна амнистия срещу свидетелските си показания и се сдоби с нова самоличност и убежище зад граница. При този случай обаче ГДБОП и прокуратурата действаха в синхрон, като лично тогавашния зам.-главен прокурор Бойко Найденов одобри споразумението с Ихтиманския. Според закона, имунитет срещу съдебно преследване на обвиняем срещу важни показания може да разпише единствено представител на държавното обвинение, но не и разследващ полицай.
„Арестантът Борислав Колев

не е имал желание да дава показания,

привикването на прокурори в сградата на ГДБОП е било самоинициатива на шефът на антимафиотите Калин Стоянов. Той се е опитал чрез натиск да принуди задържания да проговори, но стратегията му не сработи. Адвокатът и обвиняемия ясно изразиха позициите си пред прокурори, че не желаят да дават показания“, коментира пред „Уикенд“ обвинител от Софийска градска прокуратура. Според думите му, е много възможно шефът на ГДБОП Калин Стоянов умишлено да е търсил конфронтация с държавното обвинение под давление на МВР шефа Бойко Рашков.
След публично избухналия скандал между МВР и прокуратурата шансовете футболния съдия Борислав Колев да пропее и да посочи къде е носил изтеглените от банка 53 милиона лева са минимални, пророкуват разследващи. Според думите им, имало данни, че 42-годишния куриер е

предал милионите в чували на трима касиери,

като единия от тях бил депутат и в момента. Според една от версиите, изнесените от банка милиони са били предназначени за изборите.
Според данните от разследването до момента, Борислав Колев, който е бивш служител на НАП, е ръководил схемата по източването на крупната сума, отпусната миналото лято от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за изграждането на Лот 5 от магистрала „Хемус“. След като по сметка на дружеството „Водно строителство Благоевград“ са преведени 70 млн. лв. за доставката на материали за строежа на магистралата, парите от частната фирма започват да изчезват милион по милион чрез регистриране на серия от кухи строителни фирми с фиктивни собственици. За да скъса връзката с крайните изпълнители на строителните дейности, Борислав Колев ползвал буферното дружество „Бул Строй Груп ИГ“. Впоследствие съдията по футзал извадил десетки пълномощни на подставени лица, представители на фиктивни строителни фирми, които изтеглили на каса от банката милионите. За периода 15 юни 2020 г. – 8 септември 2021 г., когато е извършено последното теглене, от банкови офиси в цялата страна са изтеглени общо 53 150 000 лв. Парите все още не са открити от разследващите. Според наш източник, по-голямата част от сумата отдавна е разпределена и похарчена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.