Убийството на Иво Стаменов остава неразкрито

0

Четири години след убийството на данъчния шеф Иво Стаменов разследваният като поръчител е на свобода, a заподозреният за физически извършител все още се издирва. Това показва проучване на „Галерия“ сред запознати с криминално престъпление и действието на службите.

Стаменов беше прострелян на 19 декември 2017 година.  Шефът на дирекция „Фискален контрол“ в НАП е пътувал с джипа си по улица „Дунав“ в идеалния център на София. Килър го дебне в засада. Минал пред него и стрелял с пистолет по шофьорското място. Тежко ранен,  Стаменов изпада в кома и почина три седмици по-късно. Криминалисти от столичната полиция веднага започнаха да търсят горещи следи за да разкрият престъплението.  Жертвата е техен бивш колега, защото преди НАП е служил в Икономическа полиция.

 Седем месеца след убийството на Иво Стаменов ГДБОП и Специализираната прокуратура арестуваха престъпна група от четирима души.

За поръчител е посочен бизнесменът Борис Аврамов, брат на депутата от ДПС Димитър Аврамов.

Борис Аврамов се занимава с внос на месо. Иво Стаменов е бил шеф на дирекцията, която е писала най-много актове на фирмата на Аврамов и дори е запечатала камионите му с дни.

Има много други дела но дружество на Борис Аврамов е известна по този повод, но  обвинения срещу него бяха повдигнати за изнудване на двама бизнесмени, които не са му върнали дадени на заем пари.

По разследването имаше данни, че силоваците на Аврамов са търсили кой да пребие Стаменов или да запали джипа му.

Свидетел разказва за това, но твърди, че не е приел поръчката. Доказателства за участие в убийство не са намерени. Аврамов лежа повече от две години в ареста и бе освободен. Участниците в бандата за изнудване сключват споразумения с прокуратурата. Самият Борис Аврамов е на свобода и развива бизнеса си с износ на месо с друга фирма.

Първите месеци след разследването на убийството се стигна до  криминално проявеният  Константин Найденов, за когото има данни, че е физическият убиец. Слили са го, разпитвали са го, но подозренията не са били скрепени с доказателства. Дни по-късно Найденов изчезна безследно от къщата си и повече никой не го е виждал.

Една от версиите е, че е убит защото са го разкрили, а другата че е избягал в чужбина и още се укрива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.