Рашков след томове доказателства: „Хемус“ е престъплението на века

0

В МВР са събрани томове с доказателствени материали без участието на прокуратурата за АМ „Хемус“, заяви пред бТВ министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му, това е едно от най-важните наказателни производства в последните години у нас.

„Изправени сме пред хипотеза, че нито парите за „Хемус“ са налице, нито магистралата е готова. Питам, къде беше досега тази прокуратура начел с Гешев досега“, попита той.

„Има извършени престъпления, някои от тях аз ги наричам „престъпленията на века“ – такова отклоняване на бюджетни средства, изключително добре предварително обмислени механизми – до момента не сме имали такива дела. Установихме, че от 1 до 3 лот са строени с недостатъчно средства, парите са отишли в чужди джобове, в партийни каси и чужбина“, коментира той.

„Забелязвам една активност на Гешев целяща да очерни МВР“, смята министърът.

По думите му, обвиняемият, че е получил 53 милиона лева е бил готов да направи пълни самопризнания, ако прокуратурата не протестира мярката „домашен арест“.

„Това е допустимо, напълно законно, съдът вече го е приел. Второто, което е поискал, ако му се наложи да пътува в чужбина, прокуратурата да му разреши. Така че не става дума за никакво притискане. В нашия закон има процедура, при която между прокурора, обвиняемия и неговия защитник може да се сключи споразумение. Това са практики предвидени от закона“, коментира той.

Рашков съобщи, че признания не са направени, по вина на прокурора, който не е обърнал внимание на тази възможност.

„Това е един от възловите участници в престъплението и да ни отведе до мястото, където се намират тези 50 милиона. Да видим дали не са отнесени при някои ръководни политически лица известни на цялата страна, дали са изнесени в чужбина, дали не са в партийни каси? Един друг участник, който е подписвал документи, улеснил е изтеглянето на тези огромни суми от банката е получил награда два джипа. Той е обикновен гражданин, който се е съгласил да участва срещу определено възнаграждение“, заяви Рашков и добави, че са били подготвени три оперативни екипа, които незабавно да тръгнат в посоките, които свидетелят би посочил.

„Една от службите в МВР е прихванала информация, отразена по съответния начин, и е предложила тези материали да бъдат изпратени в компетентната прокуратура, защото в нея има данни за високопоставен човек от МВР, който е участвал в нея. Става въпрос за организирана престъпна група. Прокуратурата е отказала да започне досъдебно производство. Отказала е да разгледа всички материали, това е едно от основанията да се поиска преразглеждане на този случай. От това зависи какво ще стане с хората, които прокуратурата е отказала да разследва“, каза още министърът, но отказа да конкретизира за какви престъпления става дума и добави, че тази организирана престъпна група не съществува вече.

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.