Най-сетне: Започват дисциплинарни производства срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“

0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна дисциплинарни производства срещу трима прокурори, свързани със случая „Осемте джуджета“.

Става дума за Димитър Франтишек Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в Специализираната прокуратура.

През ноември министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев предложи на прокурорската колегия да започне дисциплинарни производства срещу тримата магистрати заради техни действия, описани в журналистическото разследване „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд.

То разкрива схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, познат с прякора си Еврото, със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Според сигнала на бившия правосъден министър, цитиран от сайта „Лекс“, става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

Това описание съвпада с твърденията на бизнесмена Илия Златанов, който твърди, че е жертва на схемата за присвояване на бизнес.

В поредица интервюта пред Антикорупционния фонд той разказва, че е бил принуден да прехвърли бизнеса си в столичната болница „Лозенец“ в момент, когато сина му Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лечение, докато се намира в ареста. Според разказите на бащата влошеното здраве на сина е използвано, за бъдат двамата изнудвани.

През ноември Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) образува проверка по случая „Осемте джуджета“. Бяха проведени редица разпити, включително и на Петьо Петров, а бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов беше уличен във връзка със случая.

Източник: „Свободна Европа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.