ВКС мисли 9 месеца какво да прави с Вальо Топлото

0

От девет месеца най-голямото дело срещу бившия шеф на Топлофикация София Валентин Димитров е на трупчета към Върховния касационна съд показа проверка на „Галерия“.

Обявено е  за окончателно решаване на 17 март и оттогава съдебният състав не е решил какво ще е окончателното решение.

На финалната права Вальо Топлото е оправдан за присвояване на 4,5 милиона лева от общинското дружество, в  което работеше до 2006 година. През тези 15 години делото претърпяваше много обрати. Димитров беше осъден на 14 години затвор. Папките връщани по институциите надолу.

Според прокуратурата Топлото източил парите, като е нареждал превеждането им на частната фирма „Шибър“ без обществени поръчки, за да се обнови мрежата на Топлофикация. 

Това дело е от 2008 година и е на първа инстанция в Софийски градски съд и още не е приключило.

Димитров беше оправдан за валутни престъпления.

Докато е бил шеф на Топлофикация е раздавал кредити за милиони чрез фирмата си в Австрия и не е декларирал сделките. Междувременно законът е променен и извършеното от Топлото вече не е престъпление.

Единственото дело, по което го осъдиха е за безстопанственост. То е по случай скандалното харчене на пари от общинското дружество за коли, джакузита и други екстри, от които лично той се възползва като директор. Разходите били осчетоводявани като представителни.

 Вальо Топлото е клиент и на КПКОНПИ. Срещу него се води дело за отнемане на имущество. Сега на втора инстанция в съда има решение за конфискуване на неговия апартамент и гараж, земи до Бели Искър,  100 000лв. в  банкови сметки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.