Скандално: Трима прокурори се отказват от делото „Хемус“ заради натиск от МВР (ВИДЕО)

0

Тримата прокурори, наблюдаващи делото за изчезналите над 53 млн. лв. за строителството на магистрала „Хемус“, са си направили самоотвод. Причината е, че им бил оказан натиск от служители на ГДБОП, съобщиха от прокуратурата във вторник.

Епизод пореден

Това е поредният епизод от драмата около това разследване, започнала в неделя. Тогава от прокуратурата обявиха, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е оказал натиск върху един от наблюдаващите прокурори. Той поискал да не се обжалва мярката „домашен арест“ на арестувания Борислав Колев и да се смени обвинението му, за да получи по-леко наказание срещу показанията му за други замесени в схемата.Според прокуратурата това е незаконен опит да се въздейства върху обвинител.

Веднага бе образувано дело за престъпление срещу правосъдието и започнаха разпити. Междувременно от МВР отрекоха да са оказвали натиск. Шефът на ГДБОП обясни, че прокурорите нямали желание да разпитат Колев въпреки че той бил готов да разкаже цялата схема. Стоянов каза, че би се опитал да съдейства, за да получи показанията на такъв свидетел.МВР твърди, че Колев е човекът, на когото са носени милионите, изтеглени преди това на каса от собственици на кухи фирми. Сумите им били прехвърлени, след като държавата ги платила авансово на няколко строителни фирми.

Само в моя кабинет

Отводите на тримата прокурори са подадени пред апелативната прокуратура в София, която е горестояща. Преценката дали да се откажат от делото ще бъде взета от тях. Ако това се случи, материалите ще бъдат разпределени на други обвинители, каза шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.Прокурорите смятат, че образуваното заради действията на полицията би довело до допълнителен натиск върху тях, обясни заместникът ѝ Иво Илиев.

„Ето защо днес същите са депозирали своите самоотводи пред апелативна прокуратура като в тази връзка горестоящите прокурори ще преценят тяханта основателност. Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на българските граждани“, заяви той.Кирилова пък каза, че те искат да работят съвместно с МВР както това се е случвало до сега. Тя обаче обясни, че занапред всички действия по разследване по което и да е дело, възложени на полицията, ще се провеждат в прокурорските кабинети.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира в неделя, че прокуратурата преекспонира един професионален спор, за да бави разследването: „Установената обстановка се неглижира от прокуратурата, изтъква се на преден план епизод от професионалните спорове между разследващите и прокуратурата. Прокуратурата е съзнателно неактивна в тези разследвания. Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година. Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край… Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи„.

Мярка

Прокуратурата е обжалвала домашния арест на Колев. Предстои по искането им да се произнесе апелативният съд в София. Досега нито Колев, нито адвокатът му са коментирали скандала.Всичко е шоуВ скандала с „Хемус“ има политическа игра и от прокуратурата, и от МВР. Това заяви пред БНР бившият зам.-министър на силовото ведомство Филип Гунев. Според него целта е да се отстрани главният прокурор Иван Гешев от поста му и за това има политическа воля, но не е ясно как ще се случи юридически.“Докато бе бъде отстранен Гешев, тази война ще е непродуктивна и няма да води до ефективна борба с корупцията“, каза той и добави:“От страна на прокуратурата се прави шоу, че им бил оказван натиск. Трудно може полицията да оказва натиск на прокуратурата. Дори да е имало неправомерен език, със сигурност изглежда да се преувеличава от прокуратурата. Прокуратурата винаги може да стъпи на врата на полицията. От МВР получаваме анонси, че заради едно отказано процесуално действие цялото дело се разпада, което, ако е така, не си вършат както трябва работата и не са намерили други доказателства, а чакат един човек да им разкаже“.

Кой кого командва

Нескопосан опит за пиар от страна на прокуратурата. Така правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев коментира ден по-рано казуса.“Трябва да се знае, че дори най-ниско поставеният младши прокурор на районно ниво е процесуален началник на шефа на ГДБОП. Така ясно се вижда нелепицата на тази ситуация, при която прокурори се оплакват от това, че са били тормозени и обиждани, че им е бил оказван натиск от техни подчинени“, коментира той.

Пропуск

Междувременно в. „Сега“ съобщи, че бившето ръководство на „Автомагистрали“ е пропуснало да предостави всички сключени договори за изграждането на „Хемус“ на Сметната палата. В списъка с договори, отчетени от дружеството пред ведомството, отсъстват три контракта за наем на механизация с три различни фирми. Един от липсващите договори е именно с фирмата, разследвана за пране на пари след изтеглени на каса от кухи фирми 53 млн. лв.И трите договора, отсъстващи от списъка на Сметната палата, са сключени на 22 май, 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 договора с три фирми – „АМ Хемус“, „Водно строителство-Благоевград“ и „Европейски пътища“.

И трите фирми имат по два контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6. Договорите за доставка на материали са с твърда посочена стойност и фигурират в справката на Сметната палата. Договорите за наем на техника обаче незнайно защо не фигурират в изчерпателния списък с договори, публикуван от палатата. Тези договори за наем на техника са рамкови, без посочена крайна цена цена, като крайните плащания е следвало да се определят на базата на реално извършена работа и предложени от фирмата единични цени за наем на техниката. Предвидено е и получаване на неуточнен по размер аванс, който да бъде защитен с банкова гаранция или застрахователна полица.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков потвърди в предаването „Лице в лице“ на bTV, че трите договора не са били предадени от фирмата при одита ѝ.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.