Албански министър на екологията е арестуван за милиони евро подкупи

0

Бивш албански министър на околната среда е бил арестуван днес по подозрение, че е прибрал няколко милиона евро подкупи, съобщи съдебен източник.                                       

Лефтер Кока, който ръководеше министерството между 2013 и 2017 г., е обвинен в злоупотреба с власт, корупция и пране на пари, свързани с концесии по договори за изгаряне на отпадъци в град Елбасан, съобщиха от Специализираната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност (SPAK), предаде БГНЕС.

Кока е заподозрян, че е получил около 3,7 млн. евро за облагодетелстване на две дружества, които са получили концесионни договори за третиране на отпадъци. 57-годишният политик е член на малка лявоцентристка партия, която преди това е участвала в коалиционното правителство, ръководено от премиера социалист Еди Рама. Бил е депутат в парламента и кмет на адриатическото пристанище Дуръс. Във връзка с разследването са арестувани и двама бизнесмени, а активите на всички заподозрени са запорирани.

Според албанския наказателен кодекс Кока е заплашен от 12 години затвор. В понеделник албанската полиция обяви, че бивш главен прокурор е бил арестуван в Италия, след като е бил осъден за укриване на незаконни доходи. ЕС постави борбата с корупцията в Албания като важно условие за потенциалното бъдещо членство на балканската страна в Европейския съюз.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.