10 бона присвоила кметицата на Дългопол

0

Маринка Иванова се споразумя с Темида, получи 3 години условна присъда за кражба на общински пари

Кметицата на варненската община Дългопол Маринка Иванова се призна за виновна за присвояването на общински пари по време на изпълнение на своята длъжност. Дамата успя да се споразумее със спецпрокуратурата и няма да гледа небето на квадратчета от килията.

Иванова бе обвинена в присвояването на чужди пари, които са й били поверени в качеството й на държавен служител, а тя ги е откраднала и използвала за нейна лична изгода.

Кметицата призна пред Специализирания наказателен съд кражбата на 10 хилядарки през 2012 г. Иванова е получила парите с два разходни касови ордера от касиер на „З. и г.“ ЕООД, което е общинско търговско дружество със 100% общинско участие.

Първите 5 бона получава на 18 октомври 2012 г., а другите пет хиляди лв. на 20 ноември същата година.

По време на процеса бяха разпитани тринадесет свидетели, бяха направени графологически и банково-счетоводни експертизи, открити бяха писмените документи – вносни бележки, фактури и платежни нареждания, които заковаха Иванова в кражбата на общински средства.

На 17 ноември т.г. след дългогодишна сага Специализираният наказателен съд осъди кметицата Маринка Иванова на 1 година зад решетките. Впоследствие магистратите намалиха присъдата на дамата на 3 години условна присъда. Съдиите взеха под внимание самопризнанията на кметицата и факта, че е възстановила откраднатите общински средства преди началото на процеса.

Община Дългопол, от която кметицата присвоила парите

Община Дългопол, от която кметицата присвоила парите

През 2018 г. Иванова отново бе забъркана в подобна сага, която й коства 7 хилядарки. Тя бе глобена във връзка с проверка на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) на подписан договор между Иванова и консорциум „Овчага“ ДЗЗД за „Реконструкция и изграждане на спортни съоръжения с цел създаване на общински център за спорт, младежки дейности и отдих в село Аспарухово, Община Дългопол“. Проектът бе на стойност над 6 милиона лв. Кметицата, без официално да обяви конкурс за изпълнение на обществената поръчка, наема фирма, която да извърши строителните дейности по проекта за спортните съоръжения в с. Аспарухово. Тогава АДФИ установява, че строежът е забавен и проектът не е реализиран навреме. Оказва се, че договореният срок за финализирането на площадката е удължен с два месеца. Това коства на общината над 250 бона.

Тогава Маринка Иванова бе глобена в размер на 9000 лева за извършеното нарушение. Впоследствие кметицата обжалва и глобата бе намалена на 7 хиляди лв. Мотивите на съда са, че е имало лоши атмосферни условия, което е забавило проекта.

 Спорове за кметския пост

Състав на Административния съд във Варна потвърди избор на кмет на Община Дългопол. Делото беше образувано по жалба от Красен Железов в качеството му на кандидат за кмет на Община Дългопол. Той бе против решение на Общинската избирателна комисия на Дългопол, с което е обявена за избрана Маринка Иванова. В хода на делото жалбоподателят изложи доводи, че незаконосъобразно не е допуснат до участие във втори тур на изборите за кмет поради неправилно преброяване на гласовете в избирателните секции.

Красен Желязков твърди, че е манипулирала изборите за кмет

След запознаване с всички доказателства по делото съдът констатира, че не са установени такива нарушения, които да доведат до опорочаване волята на избирателя и промяна на вота.

 Милиони

Кметицата Маринка Иванова се оказа най-богатият човек в местната власт през 2015 г. Това стана ясно от имотната декларация, публикувана от Сметната палата. Дамата е отчела доходи извън заплатата си в размер над 1,2 млн. лева, като от дивиденти е получили малко над 800 бона. Описала е 315 сделки с имоти. „За някои може да съм богата, но според политически опоненти съм взела да разпродавам всичко и едва ли не съм фалирала“, коментира тогава Иванова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.