Бърза печалба: 82-годишен наивник даде 20 000 бона на „ало“ измамници

0

Пореден случай на ало измама. Случаят е от 8 декември. 82-годишен мъж от Горна Оряховица предал 20 000 лева на непознат, който преди ден беше заловен, съобщи Нова телевизия. Куриерът се опитал да избяга с парите, но самите измамници, изработили престъплението, го издали.

За това деяние беше задържан мъж на 37 години с двойно гражданство – българско и турско. Възрастният човек е бил заблуден по телефона, че дъщеря му, живееща в САЩ, е със счупен крак и е необходимо да ѝ бъде заплатена операцията. С него първо говорил мним доктор.

„Моята дъщеря си счупила крака на три места. Трябва да се сложат шест гвоздея. Златни! На крака”, обясни Стефан.

После на Стефан се обадила и жена, която се представила за дъщеря му. „И взе да плаче по телефона. Също като нейния глас. Плаче и каза: „Татко, трябва да ми пратиш парите”, разказа възрастният мъж.

След което телефона взел „докторът”, който бил настоятелен. „Каза, че парите трябва да се пратят веднага. Търсих аз и намерих 20 000 лева”, поясни още измаменият.

Схемата е класическа. Измамниците имали готов куриер на позиция, намерен по обяви в интернет. Той ясно е съзнавал какво прави, но не е познавал поръчителите. След като възрастният мъж бил убеден, че трябва да даде спестяванията си, се появило и мулето.

„След като му дадох сумата, той тръгна да бяга. Казах на жена ми: „Тези ни измамиха. Заминаха”, допълни Стефан.

Възрастните решават да проверят как е дъщеря им – тогава разбират, че са измамени. Полицията в цялата страна е вдигната на крак. Започва издирване на куриера, взел 20 000 лева. И тук помагат… измамниците – мнимият доктор и актрисата, изиграла ролята на дъщерята по телефона. Оказало се, че куриерът измамил и своите поръчители и те го издават, свързвайки се с 82-годишния Стефан.

Поръчителите, издали своя куриер, останали непроследими, тъй като използвали интернет приложения, за да звънят на стационарния телефон. Куриерът обаче е заловен благодарение на горнооряховски криминалисти, специализирали се през годините в телефонни измами. В мулето била и цялата сума. Районната прокуратура във Велико Търново го задържа за 72 часа и му повдигна обвинение. Предстои да бъде поискан постоянен арест за 37-годишния мъж.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.