Бум на наркогрупи, наемащи деца да продават дрога в Албания

0

Има доказателства за нарастваща експлоатация на непълнолетни в Албания от наркогрупи за разпространение на незаконната им стока, съобщава Анила Ходжа за BIRN (Балканската мрежа за разследваща журналистика), цитирана от БТА.

Самотната майка, която говори пред организацията при условие, че истинското й име няма да бъде разкрито, се връща от дълга смяна, когато полицията й казва, че 15-годишният й син е арестуван в столицата Тирана по обвинения, свързани с наркотици. „Бях шокирана. Живея само за сина си“, казва жената пред BIRN. Задържан в беден квартал в покрайнините на града, у тийнейджъра са намерени три торби, а други пет са скрити в саксия пред близкия жилищен блок. При разпита той признава, че продава наркотици за дилър, който му плаща фиксирана месечна заплата от 10 000 леки, приблизително 82 евро. Момчето отказа да посочи името на дилъра. То е част от все по-големия брой непълнолетни, използвани като разпространители срещу оскъдна заплата от организирани наркогрупи, действащи в гъсто населени квартали на Тирана.

Експерти и служители на полицията твърдят, че тези престъпни групи все повече се насочват към непълнолетни от бедни семейства, които дори и да бъдат заловени, е малко вероятно да получат тежки наказания.

Според констатациите на BIRN през последните няколко години все по-голям брой непълнолетни в Албания са били примамвани да употребяват наркотици преди да бъдат вербувани от техните дилъри. „Тези непълнолетни са експлоатирани, за да разпространяват много малки количества наркотици като канабис или хероин, като често се изкушават да пробват“, казва Елина Конди, прокурор в Тирана, занимаваща се с престъпността сред непълнолетни.
„Ако успеят да докажат, че са потребители, за тях няма наказателни последици“, добавя прокурорът.

Източник: „24 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.