Жената на наркобос завлече Весо Брадата

0

Куха фирма вместо заем от 160 бона пробутва на лихваря Веселин Денков пробутва половинката на краля на хашиша Атанас Спасов Виолета

С над 160 000 лева е завлечен от половинката на подземен бос прочутия лихвар Веселин Денков – Весо Брадата, научи „Уикенд”. С хитра схема и огромна доза наглост Виолета Спасова успява да пробута на Денков като обезпечение по кредита си своя куха фирма. В нея на практика няма нито лев, което оставя с пръст в уста близкият до Васил Божков лихвар.

За капак, опитите на Брадата да потърси възмездие са пресечени, с обяснението, че не трябва да се надскача, ако иска да остане жив. Така за първи път на наглият бандит е показано, че „винаги има и по-големи тарикати”, а той принуден да пие една студена вода.


Жертва на схемата е фирмата за бързи кредити на Весо Брадата. Нейната съмнителна дейност докара обвинение за лихварство срещу любовника на Ивайла Бакалова. В организираната престъпна група на Брадата видни участници са и разследваните за наркоафери силоваци Ивайло и Сашо Георгиеви, известни като Пифовете, обявиха разследващите. Според обвинението Весо Брадата и Пифовете години наред раздават заеми срещу високи лихви, без да имат това право. За да не остават следи, повечето от кредите се дават срещу устна договорка. Всяко едно забавяне става повод длъжника да бъде посетен от мутрите на Пифовете. След налагане на наказателни лихви, заплахи и физическо насилие, взелият заема остава без никакво имущество – без значение дали става дума за 10 000 лв. или милион. Сигналите на ограбените жертви дълги години са потулвани от висши ченгета, които са на „заплата” при Васил Божков, чиято дясна ръка е Весо Брадата.
През годините схемата на Веселин Денков действа без провали. Поне до появата на клиентката му Виолета Спасова, чиито почти неизвестен у нас съпруг Атанас е прочут сред ченгетата в чужбина с прозвището „Краля на хашиша”. Младата дама успява да убеди Брадата да откупи банковият й кредит. Като обезпечение Спасова залага една от своите фирми.


Според запознати, първите месеци вноските са плащани редовно, но междувременно самата фирма е източена, след участие в схеми за ДДС-измами. Когато плащането на заема спира, Веселин Денков опитва да си вземе парите от фирмата, но в нея вече няма нищо. Впоследствие се оказва, че претенции се оказва, че имат и данъчните. Весо Брадата опитва да продаде чрез съдия-изпълнител и един от апартаментите на Виолета през това лято. Опитът му и тук удря на камък. Оказва се, че цялото семейно имущество вече е запорирано от КП КОНПИ. Повод са течащите дела срещу съпругът на Виолета Атанас Спасов.


Самият той е слабо известен у нас, но славата му по света е повече от завидна. В доклади на полицейски служби от Гърция, Холандия и Испания той е сочен за наркобос от международен мащаб. Заедно с партньорът си Людмил Герасков са известни като „кралете на хашиша”. Твърди се, че за известно време в миналото Спасов става представител за България на мощна наркогрупировка от Белгия, свързана със сръбския мафиот Сретен Йосич.
Атанас Спасов и Людмил Герасков започват да действат заедно скоро след промените на 10 ноември 1989 г. Твърди се, че двамата са съпричастни към бившата Държавна сигурност, от чиито нелегални канали за трафик на забранени вещества започват да се ползват. През миналия век спецченгета успяват да разбият няколко техни схеми за трафик на цигари и спирт, но попадайки в прокуратурата, разследванията зациклят. Въпреки дадените пресконференции, на които прокурори се кълнат, че доказателствата са железни.
По една случайност, в същото време сред съдружниците на Спасов и Герасков са и куп бивши високопоставени ченгета. Сред тях майорът от отдел „Наркотрафик” на НСБОП Бончо Бонев. Отделно от това, службите засичат техни контакти с известни политици и офицери от бившата ДС. През 1998 г. Спасов и Герасков имат и проспериращ бизнес с компактдискове. Съдружник им е бизнесменът Марко Михайлов, сочен като един от босовете в производството и търговията с пиратски компактдискове по цял свят. Скоро след създаването на общата фирма, в София е открит и чисто нов завод за оптичните устройства. Месеци след това съдружникът на Спасов и Герасков – Марко Михайлов, е открит мъртъв. Според официалната версия Михайлов се е прострелял сам, но дълги години от МВР твърдяха, че става дума за убийство. Поръчители и извършители така и не са намерени и до днес.


Твърди се, че през годините Атанас Спасов успява да натупа контакти и с международни престъпни организации. Така постепенно се насочва към търговията с дрога. През 2006 г. името му се споменава от гръцки полицаи като човекът, който стои зад разбит канал за трафик на 4 тона хашиш. Част от дрогата е намерена в склад в столичния кв. „Военна рампа”. Тогава неофициално ченгета коментираха, че наркотикът е предназначен за хора, приближени до Сретен Йосич. В крайна сметка доказателствата срещу Спасов и дясната му ръка Людмил Герасков са минимални и в пандиза попадат само техни подчинени.
Гръцките и български ченгета продължават да го следят и следващата им акция е далеч по-добре изпипана. През юли 2012 г. на ГКПП Ферибот във Видин е заловен камион с 4,5 тона хашиш. Антимафиоти проверяват пътя на пратката и дни по-късно атакуват склад в софийското село Мировяне. Там са открити още 12 тона от дрогата, чиято стойност е над 73 млн. лева. При разпитите на свидетели се изяснява, че хашишът е произведен в Мароко и натоварен на специално наетия кораб „Оушън лайън”. Пакетите са акостирали безпроблемно в Бургас и по план трябвало да стигнат с камиони до Белгия. Веднага след края на операция „Сахара”, за босове на разбития канал са обявени Атанас Спасов и Людмил Герасков. Предупредени за готвеният им арест, двамата своевременно напуснат страната, а МВР ги обявява за международно издирване.


За всеобща изненада, три години по-късно, при внасянето на обвинителният акт, името на Атанас Спасов липсва. Като шеф е посочен единствено партньорът му Герасков. Твърди се, че до изпадането му от разследването се стига след размяна на огромна сума пари. Пробив е на път да настъпи едва след започването на самото дело. Един от обвиняемите Борислав Петров-Бобъра решава да сключи сделка с прокуратурата. Срещу по-ниска присъда, Бобъра трябва да разкаже и даде улики, че истинският организатор на наркоканала е Атанас Спасов. Уговорката с обвинителите е Борислав Петров-Бобъра да направи разкритията си на съдебното заседание на 24 март 2017 г. Новината за предателството му не остава тайна за Спасов, който междувременно е спретнал нов канал за контрабанда на цигари. След издадена поръчка от боса, Бобъра е разстрелян през февруари в столичния кв. „Надежда”.


Няколко месеца по-късно, ГДБОП все пак успява да разплете случая. След зрелищна акция, Атанас Спасов е арестуван и му е повдигнато обвинение като поръчител на убийството. Покрай задържането е разбит и канала за цигари, а спецченгетата откриват над 3,5 тона на пристанище „Варна-Запад”. Към днешна дата делото все още не е приключило по съдебните инстанции. Спасов от своя страна си е на свобода, движейки перфектният си легален бизнес, както се похвали преди време пред съда. Развръзка няма и по делото за хашиша, където след убийството на Бобъра Атанас Спасов няма как да бъде прикачен.
Междувременно и соченият за бос Людмил Герасков също успява да избегне наказанието. Дълги години той е издирван в цял свят от Интерпол. Това не му пречи да си обикаля преспокойно из София и да движи тукашният си легален бизнес и продава свои недвижими имоти. И така до края на 2017 г. когато телефонно обаждане в специализираната прокуратура хвърля в смут разследващите.


Звъни патрулен полицай, който уведомява обвинителите, че през цялото време издирваният от Интерпол Грасков е живял преспокойно в ботевградско село, а преди дни е починал. Трупът му откриват негови съседи, а близо до него удобно се търкаляла личната му карта. По закон, когато става дума за издирван бандит, задължително трябва да се направи аутопсия. По неясни причини, месните ченгета пропускат да си свършат работата. Нещо повече – издадено е и разрешение трупът на Герасков да бъде кремиран. Едва след това новината за кончината му стига и до прокуратурата. Заради съмнения, че става дума за инсценировка, по случая започна разследване, но при липса на труп всичко увисна във въздуха.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.