Съдията Колев, изнесъл 53 млн. лв. в торби и чували, мълчи като риба

0

Футболният съдия и бивш служител на НАП Борислав Николаев Колев, който в началото на седмицата беше арестуван при секретна акция на ГДБОП и обвинен за пране на милиони левове, мълчи като риба в следствения арест и отказва да посочи къде са изнесените от него в „чували и торби“ над 53 милиона лева за строежа на магистрала „Хемус“.

42-годишният мъж е действащ футболен рефер на турнири по малки вратички и има лиценз да ръководи международни мачове, издаден му от УЕФА по предложение на Българския футболен съюз. След като Колев беше закопчан, от БФС своевременно спряха съдийските му права.
Според разследването на МВР, довело до задържането на Борислав Колев, бившият служител на НАП е ръководил схемата по източването на крупната сума, отпусната миналото лято от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за изграждането на Лот 5 от магистрала „Хемус“.
Дни след като на 11 юни 2020 г. по сметка на дружеството „Водно строителство Благоевград“ са преведени 70 млн. лв. за доставката на материали за строежа на магистралата, парите от частната фирма започват да изчезват милион по милион. Главното действащо лице в схемата е съдията Борислав Колев, който

регистрира серия от кухи строителни фирми

с фиктивни собственици. За да скъса връзката с крайните изпълнители на строителните дейности, Борислав Колев ползва буферното дружество „Бул Строй Груп ИГ“. Въпросната компания е била собственост на скандалния пътно-строителен шеф от „Агромах“ Методи Бачев, който почина от инфаркт на 5 юни 2020 г.
След смъртта на Методи Бачев, смятан за приближен до някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и разследван в миналото за пране на пари, неговото дружество е ползвано като буферно, преди в търговския регистър да бъде вписан новия собственик на компанията Бул Строй Груп ИГ“. Така съдията Борислав Колев и засега неизвестните му съучастници са се застраховали срещу евентуална засечка – дори схемата да е била разкрита по-рано, е нямало как Методи Бачев да бъде разпитан и да се сдобие с обвинения, тъй като вече е бил покойник.
От фирмата на покойника Методи Бачев 70-те милиона лева за магистралата са преведени към една от големите банки. Впоследствие съдията Борислав Колев вади десетки пълномощни на подставени лица, представители на фиктивни строителни фирми, които тегляг на каса от банката милионите. За периода 15 юни 2020 г. – 8 септември 2021 г., когато е извършено

последното теглене в брой от банката,

Борислав Колев влиза общо 47 пъти в три от офисите на банковата институция, водейки със себе си различни хора – сламени управители.
От записи от камери за видеонаблюдение на банката, иззети от разследващите, се вижда как футболния съдия и бивш служител в НАП влиза с различни мъже в клонове на банката и след 10-15 минути излиза. В единия от случаите Борислав Колев влиза в банката, придружаван от мургав мъж, който дърпа куфар на колела. Според запознат с разследването, това е случая с най-голяма изтеглена наведнъж сума в брой от банката – 7 милиона лева, взети с пълномощно на името на Красимир Митриков от село Златия. Въпросният мъж умира от Ковид-19 само седмица по-късно. Впоследствие разследващите ще установят, че той е влизал общо 11 пъти в банката, придружаван от Борислав Колев и е изтеглил 18 618 077 лв. като пълномощник на фиктивната строителна фирма „Виндор Монтана“ ЕООД.
„Смъртта на Красимир Митриков може и да не е случайна. Странно е, че двама от основните действащи лица в схемата по източването на милионите от магистрала „Хемус“ – пътищарят Методи Бачев и „сламеният представител“ Красимир Митриков, са вече покойници. Дано няма и други жертви на коронавируса по тази афера“, коментира служебния вътрешен министър Бойко Рашков.
Засега обаче МВР все още не може да открие

къде са 53-те милиона лева, изтеглени на каса

в „торби и чували“ (по думи на Бойко Рашков). Макар всички разпитани „пълномощници“, придружавани от Борислав Колев до банката, за да изтеглят в брой милионите да твърдят, че са му предали парите веднага след напускането на финансовата институция, пачките липсват.
При обиск в дома на Борислав Колев са открити едва около 800 лева. Футболният рефер е отказал да дава показания и е мълчал като риба по време на разпитите. Дори попитал разследващите дали случайно не са го объркали с неговия брат – близнак.
Криминалисти предполагат, че арестуваният Борислав Колев няма да издаде съучастниците си и ще поеме еднолично вината. Той ще се сдобие с обвинение за пране на пари и може да се сдобие с присъда между 5 и 8 г. затвор и пълна конфискация на имуществото му.
Същевременно „Уикенд“ научи, че в рамките на разследването срещу Борислав Колев са извършени

серия от обиски в жилища и в къщи

в Благоевград, в Банско и в разложкото село Баня, като криминалистите са търсили милионите от магистрала „Хемус“. Акцията обаче ударила на камък и парите не са открити. „Серийните номера на повечето от банкнотите вече са описани, но липсват и ще чакаме да се появят в обращение“, признава запознат с разследването.
По всяка вероятност в следващите дни ще бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост на шефове от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД.
Любопитен детайл е, че инициаторът на схемата с източените над 53 милиона лева за строежа на магистрала „Хемус“ – съдията Борислав Колев, е в черния списък на НАП с дългове за над 1,3 млн. лв. През 2017 г., след като напуска работата си като бирник, Колев се впуска в частния бизнес. Той придобива фирмата „ГМ Строй 2015“ ЕООД и след като натрупва дългове към НАП, я прехвърля на циганин от монтанското село Медковец.
Според разследващите, Борислав Колев е плащал по 1500 лева на ромите, за да ги назначава като пълномощници на фиктивни фирми и те да теглят парите, придружавани от него. Проверявана е била и версията, че всъщност милионите никога не са напускали банката, която се контролира от бивш бос на СИК, а само се е водело на хартия, че средствата са изтеглени на каса. Оказало се обаче, че милионите наистина са отпускани в брой, и то без да бъдат информирани службите за сигурност.
Междувременно съпредседателя на „Продължаваме промяната” и евентуален вицепремиер и финансов министър Асен Василев заяви в тв интервю, че с промяна в закона банките вече ще бъдат задължени да уведомяват НАП за всяко теглене в брой на суми, по-високи от 10 000 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.