Румънски апаши налазиха София по Коледа: Съседите „бръмчат” по чанти в градския транспорт

0

Румънски роми отново щурмуваха София в навечерието на коледните празници. Стана традиция от няколко години съседските джипсита да се изсипват в България в навечерието на най-светлите празници, за да тършуват и да грабят заплеснатите покрай коледната еуфория нашенци.

Сега румънците атакуват столичните трамваи, в които безпрепятствено продават от чорапи до коледни картички, макар че ползването на обществения транспорт за търговски цели официално е забранено. Една част от нашествениците се правят на глухонеми и предпочитат да общуват чрез знаци с пътниците, тръгнали по различни задачи. Други привличат внимание с хармоника, а трети дебнат за разсеяни граждани, които увлечени по свирнята забравят да наблюдават торбите си. В дните преди Коледа гражданите масово пазаруват, а българите все още се притесняват да пазаруват напълно с дебитна карта. Поради тази причина влачат пълни портмонета. Тънкият момент отдавна е прихванат от гастрольорите от северната ни съседка, които предпразнично идват, за да спечелят някой лев. Българската валута е конвертируема на някои места в Румъния, защото нашенци редовно ходят на пазар зад Дунав.

Мургавите власи традиционно разчитат на разсеяни българи и по неофициална статистика си докарват прилични средства. Те пристигали чрез Дунав мост в бусове, а след това по специален „канал” били разквартировани в централната част на София. Имали си водачи, които стриктно следели за часа им на прибиране и за доходите, които вадели от джобовете си. Причината била, че както всички роми, така и румънските опитвали да правят „каше”…

„Румънците не са новост за София, редовно идват по празници. От години по празниците идват на гурбет у нас, след като в Солун полицията ги прокуди и не ги толерира. Влизат изрядни, със сертификати и не подлежат на карантина. Движат се на групи, поназнайват малко български, които комбинират с влашки. Настаняват ги в квартири, защото престоят им така излиза по-евтино. Бръмчат на чанти, на гривни, часовници – на всичко, което на пръв поглед им превлече вниманието. Ходят с няколко ката якета, с големи джобове, за да могат да пъхат взетото. Усмихват се и на пръв поглед са дружелюбни. Не създават впечатление, че могат да дръпнат обеци от ухо или да срежат дръжките на чантата ви. Това не означава, че не ви следят. Набелязват си някого и го изчакват да се приближи към вратата. Точно преди слизане, грабват чантите и хукват в определена посока. Ограбеният е толкова ошашавен, че не разбира какво се случва. Когато се усети, вече е късно…”, разказва пред „Уикенд” ватмана Петър Николов.


Говори се, че тартор на една от бандите били майка и дъщеря с българско гражданство. Жените говорели няколко езика, представяли се за инвалиди и редовно се жалвали, че кретат с някакви мизерни пенсии. Двете живеели на квартира в центъра и следели за отчета на финансите. Когато се докажело нарушение, румънските роми били наказвани с глад и заключване в мазе за 24 часа. После били пускани на свобода, за да могат отново да плячкосват. Майката и щерката се занимавали и с лихварство, благодарение на което разплакали няколко български и румънски ромски фамилии, издават запознати с бизнеса на шоколадовите банбини служители на реда.
Жестокостта на двете инвалидки по документи нямала граници. Те разбрали, че има ромки, които крият част от спечеленото в дупки от стените на Владайската река и предимно около Мостът на героите, Александров мост и Лъвов мост. Мястото на природните касички било сменяно непрекъснато, но въпреки това майката и щерката пращали съгледвачи, които да следят какви ги вършат „подчинените” им. Заловените на „местопресстъплението” били държани с дни под ключ, без храна и с минимално количество вода.


Двете родственички също минавали за „бръмчалки” по чанти и кинкалерия, но последните 2-3 години се замогнали и „дръпнали” напред. Ползва ли се с „шапката” на влашки криминален авторитет, които на давал косъм да падне от главите им. След Коледа и Нова година женичките и техните работнички щели да бъдат изпратени във Великобритания, където отново да развиват своя проспериращ бизнес.
Джебчиите са и от двата пола. Те се движат на тумби, като всеки един от тях следи за разсеяни гражданки в обществения транспорт. Препълнените торби в ръцете на възрастните се оказват изкусителна плячка за огладнелите граждани, които не се притесняват да дърпат чанти, когато се наложи. Гладът е обезверил тотално мургавелковците. Въоръжени с малки джобни ножчета, те с лекота „порват” дамски и пазарски чанти от към дъното, а след това гепят каквото падне в ръцете им. Ако човек окажа съпротива, може да изяде пердах от наглите крадци, които не се спират пред нищо, за да пълнят джобове по празниците. Те знаят, че буквално до седмици ще бъдат изведени от България и шансът да бъдат заловени, съдени и осъдени, е повече от минимален. Миналата година били заловени трима румънски младежи, които само 3 денонощия по-късно били освободени и се прибрали в родината си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.