Мистерията Дмитри Тодоров Гагауз в досиетата „Пандора”

0

Поредната порция от Досиета „Пандора” извади на светло името на българина от молдовски произход Дмитри Тодоров Гагауз. Той се води собственик на офшорката „ADG Capital Ltd.”. Като негов адрес в България е посочен – ул. „Леге” 6 в столицата, адресът на кметството на район „Средец”.

Източници на „Уикенд” от ДАНС са категорични, че не съществува български гражданин с такова име. Преди време е имало кандидат за български паспорт със същите малко име и фамилия, но със съвсем различно бащино име. Това означава, че става въпрос за напълно фалшива самоличност, зад която се крие конспиративна схема, с която майсторски се пази нечия тайна. При проверка в Кипър възелът обаче може да се разплете, казват юристи.
Така покрай Досиетата „Пандора” се оказа още, че адресът на районното кметство „Средец” е седалище и на офшорка, която пък е собственик на руска компания. Тази предполагаема руска компания работи с беларуския холдинг „Минск Кристал”. Според публикациите в сайта му той е наследник на фабрика, която произвежда различни алкохолни напитки в Минск още от 1893 г. В случая офшорката на фантома Дмитри Гагауз и загадъчвите руснаци продава беларуска водка в Русия. Това че се споменават руснаци, белоруси и алкохол обаче въобще не означава, че става въпрос за точно този тип производство. Може просто да е схема за укриване на пари, а може и героите в нея да са българи, при това наясно със схемите, по които се раздава българско гражданство, подчертават източниците ни от ДАНС.


Така или иначе посоченият като съдържател на офшорката Дмитри Гагауз с българско гражданство е едно измислено лице. А кои са реалните собственици на този лабиринт от фирми и имена, тепърва ще се изяснява.
Според източници на „Уикенд”, адресът на столичния район „Средец” на ул. „Леге” 6 от години се използва от кандидати за наши документи. По закон българските граждани, които нямат постоянен адрес в страната, се регистрират служебно в район „Средец”. Причината е, че без постоянен адрес те не могат да вземат български документи, а така със служебния на „Леге” 6 въпросът им е решен.


По последни данни, на адреса се водят близо 80 хил. македонци, албанци, сърби, косовари, молдовани, украинци, които реално са без дом у нас. Преди години са правени регистрации на домашни адреси без самите собственици да знаят. Затова пък, когато пощенските им кутии се пълнят с документи на новоизлюпените българи с албански или други специфично звучащи имена, има случаи на „хазяи”, които са изпадали в паника. Преди 5-6 години законът обаче е променен и сега, за да се получи адресна регистрация е нужно изричното съгласие на собственика. Затова днес кандидат-българите бягат да се записват на „Леге” 6.


Иначе фамилията Гагауз, казват запознати, е много разпространена в молдовския град Комрат, столицата на гагаузкия автономен район в Румъния. След като в Тараклия е открито българско консулство рязко скача броят на гагаузите, които кандидатстват за наши паспорти.


Генерален консул в Тараклия е Ангел Mаринков. Той е бивш дългогодишен председател на Държавната агенция за българите в чужбина – работил е в нея на различни позиции от октомври 2000 г. до април 2014 г., период, през който много народ взема българско гражданство срещу удостоверения за произход, издавани с любезното съдействие на Агенцията. Предишната работа на Маринков е била в международния отдел на ВМРО и в отдел „Македония и българи зад граница“.
В „Уикенд” подробно сме описвали влиятелното участие на видни дейци на ВМРО във ваденето на наши паспорти от най-различни хора, кой с български произход, кой – без, но с пари, за да си го купи по един или друг начин. Понеже това не е просто родолюбива дейност, а бизнес, който отваря вратите към Европа и в който заради неговата специфика се въртят милиони евро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.