Спецсъдът връща делото срещу Красимир Живков и братя Бобокови на прокуратурата

0

Специализираният съд е прекратил и е върнал на прокуратурата за съществени процесуални нарушения делото за организирана престъпна група и незаконно управление на опасни отпадъци срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и трима други, съобщиха от пресцентъра на специализирания съд.

Определението подлежи на обжалване в седемдневен срок пред апелативния съд.

Припомняме, че делото бе внесено в съда с обвинителен акт на Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участие на длъжностни лица, ръководена от бившият заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков и от управител на търговско дружество. Подсъдими по делото са още служител на РИОСВ и управители на търговски дружества с основен предмет на дейност управление на опасни отпадъци.

Установено е, че групата е действала на територията на 5 области в страната.

Един от двамата ръководители на групата е привлечен като обвиняем и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особени големи размери – 618 326 лева.

Съдът се произнесе и по искания на защитниците на двама от подсъдимите – Николай Миховски и Атанас Бобоков, за отмяна на забраната да напускат пределите на страната. Той не отмени тази мярка, но разреши на двамата да пътуват, ако се налага, до следващото заседание по делото (21.09.2021 г.).

Съдът не уважи искането на бизнесмена Миховски за промяна на мярката му за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 200 000 лв. Изменена бе само мярката за неотклонение на Атанас Бобоков като определената му по-рано парична гаранция бе намалена на 1 млн. лева.

Предстои наблюдаващите прокурори по делото да преценят дали да изготвят протест срещу определението на Специализирания наказателен съд в частта за промяна на размера на мярката за неотклонение „гаранция в пари“ в определения за това от закона срок, допълват от спецпрокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.