Живот, пазен в тайна: Историята на десет проститутки в Германия

0

Когато са били млади, са си представяли живота си по съвсем различен начин. Някои от тях са искали да станат лекарки, други – полицайки.

Но днес работят като проститутки – професия, която продължава да е табу дори в Германия, въпреки че неморалността на проституцията беше премахната със закон през 2002 г., а през 2017-а бе приет Законът за защита на проститутките, който целеше да подобри тяхното положение.

Проститутките често водят двойствен живот

Но въпреки това то не се е подобрило съществено. Заетите в този сектор продължават да стават жертви на експлоататорски и криминални структури. Проституцията е легална, но жените стават жертви на стигматизиране, казва Юлия Веге, основателка на „Амали Манхайм“ – консултативен център за проституиращи жени. „Те често са принудени да водят двойствен живот“. Проституцията продължава да е далеч от определението „професия като всяка друга“, обяснява Веге пред ДВ. Много хора вярват, че проститутките печелят много, както и че са независими и работят доброволно. Понякога е така, но тези жени продават тялото си, за да оцелеят, казва Веге. Повечето не подозират за механизмите и структурите в тази сфера, камо ли за нейната брутална реалност. Изложбата „Без лица – жени в проституцията“ на фотографа Хип Йерликая цели да насочи прожекторите към тази тъмна професия. Жените във фотографиите носят бели маски. Отсъствието на лице символизира реалността за проститутки, които трябва да крият своята истинска същност пред останалите. Много от тези жени живеят невидими в периферията на обществото.https://0221af5d4321c2374d5ad6f69935394b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

На фокус: животът на десет проститутки

Изложбата насърчава съпричастността, респекта и уважението към секс работничките, които, както всички останали, имат право на достойнство. Трудни житейски ситуации, финансови затруднения, липса на перспективи, често съчетани с ниско ниво на образование – това са най-честите причини, които тласкат жените към работата в секс индустрията, смята Веге. Някои жени пристигат в Германия с фалшиви обещания за работа и са принудени да упражнят този труд против волята си. Чрез разказите за своите чувства, мечти и надежди част от тях са направили този фото проект възможен. Десет жени се включват в проекта, а подготовката на изложбата продължава цели две години. Те са участвали във вземането на решенията на какви локации и в какви сцени да се снимат. В същото време разказват и за своя живот. Хип Йерликая прави 1800 снимки, 40 от тях са включени в изложбата.

„Фотографията може да е опасно оръжие, ако попадне в грешните ръце“

Йерликая не за първи път работи с жени в рискови ситуации. Преди години той основава сдружението „Acid Survivors“, което помага на преживелите нападания с киселина в Бангладеш. Сега фотографът не цели показване на клиширани снимки за секс услугите, а запознаване на общественото съзнание с един съвсем различен ъгъл. „Фотографията може да е опасно оръжие, ако попадне в грешките ръце“, казва той. „Човек може да реши да представя темата проституция и по воайорски и порнографски начин. Вместо това ние се концентрирахме върху жените и техните истории“, обяснява той пред ДВ. Черно-белите снимки показват жените не само на работа, а и в другите им роли: на майки или чистачки, например. Включени са цитати и аудио интервюта. Представянето на жените с бели маски на лицата е „фотографска интерпретация на един живот в тайна“, казва кураторката Щефани Херман. Фотоизложбата „Без лица – жени в проституцията” може да бъде видяна до 20 февруари 2022 г. в Reiss-Engelhorn-Museen в Манхайм.

Автор: Бренда Хаас

Източник: Fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.