Уволнен шеф на завода за боклука буни с протести село Лозен

0

Изгоненият от столичния кмет Йорданка Фандъкова бивш изпълнителен директор на Завода за третиране на отпадъци Николай Савов върти интриги в село Лозен. Доскоро той беше зам.-кмет на община Елин Пелин, която няма нищо общо със село Лозен, което е към столичния район „Панчарево“. Савов ходи и буни хората в селото да излизат на всякакви протести за щяло и не щяло, без даже да е местен жител.

Не е ясно с каква цел ги подбужда. Според местните, иска да яхне вълната на недоволство и да бъде припознат от някоя партия. Те са убедени, че Савов търси политическа кариера и реализация, след като беше изгонен от ГЕРБ и от зам.-кмет на Елин Пелин. Община Елин Пелин в момента се управлява от ВМРО. Най-вероятно отстранения директор на Завода за отпадъци иска да бъде забелязан от т. нар. партии на протеста или бъдещите управляващи.
БСП ревностно го пазеха при отстраняването му от поста директор на завода за боклук. Примомняме, че Николай Савов беше освободен от длъжността заради тежък инцидент с общ работник. Човекът е паднал от стълба и е бил откаран в „Пирогов”, но е починал вследствие на усложнения при операциите. Фандъкова тогава разпореди проверка на директора за здравословните и безопасни условия на труд в завода. Николай Савов беше обвинен от Столична община в системни нарушения и организация на работата, след куп оплаквания на служителите.
Името на Николай Славов предизвика хаос с боклука и в Елин Пелин, където беше зам.-кмет и отговаряше за тази дейност. Преди 3 години кофите за смет в града стояха препълнени повече от 10 дни и местността беше пред своеобразна екологична катастрофа. От местната администрация поискаха обявяването на бедствено положение заради затварянето на депото в Горна Малина, където и двете общини депонират отпадъците си. Савов си изми ръцете с кмета на Горна Малина Ангел Жиланов. Кметът на Горна Малина обаче обяви, че административен хаос от страна на община Елин Пелин пълни кофите.


В началото на тази година отново избухнаха проблеми с разделното събиране на отпадъците в Елин Пелин, след като изтече договорът с една от организациите по оползотворяване на рециклируеми материали и тя започна да премахва контейнерите за разделно събиране от територията на общината. По време на тази дейност обаче, организацията оставя много разпилян боклук на мястото на премахнатите кофи.


За залитането на Савов към БСП си личи от факта, че му приглася младият Еньо Савов, който не му е син, но е лидер на партията за район „Панчарево“ и е бил кандидат за депутат в 23-ти избирателен район в София през 2017 г. Еньо Савов се движи в редиците на столичната левица и е подкрепял ревностно Румен Радев на президентските избори. Заради интриги в столетницата, Еньо Савов е изваден от листите и на последните три парламентарни избори не е вкарван в тях.


Интересен факт е, че Еньо Савов е съдружник с Николай Алгафари (син на журналиста и бивш пиар на БСП Нидал Алгафари) в неправителствената организация „Фабрика за идеи и политики“. Николай Алгафари пък стана член на ГЕРБ. Младият Савов е и в Асоциация за международно обществено развитие – клон Бургас. В нея влиза Яна Вангелова, която сега се подвизава в „Промяната продължава“, а преди това се въртеше около БСП. Тя е бивш председател на Националното представителство на студентските съвети, в чието ръководство беше цели 12 години и не пуска кокала. Министерството на образованието им разкри далаверите в свой доклад през 2019 г. за безразборни харчове за над 317 000 лв., от които 7239 лв. за хавлии, 2003 лв. за медали и купи, 7246 лв. за грамоти, плакети, флашпамет за летния университет, 5550 лв. за грамоти, термочаши, баджове и плакети за зимния университет, 8409 лв. за рекламни материали за „Студент на годината” и др.
Общо взето, тандема Николай Савов и Еньо Савов бързо се ориентират в политическите игри и новата реалност, коментират в Елин Пелин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.