Разкритие: Бащата на Димитър Гърдев от ИТН имал общ бизнес с Васил Божков

0

Бащата на депутата от ИТН Димитър Гърдев – Стоян Гърдев е бил съдружник със санкционирания от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ Васил Божков, съобщи разследващият сайт Bird.bg. Общия бизнес е бил през фирмата “Смарт уей” АД.

Разследващият сайт показва факсимиле на подписа на Стоян Гърдев за влизане в съдружие с фирмата на Божков – „Холдинг Пътища“. Самият Димитър Гърдев е собственик и директор на фирмата “Систера Технолоджи“, която е регистрирана на същия адрес като фирмата “Смарт Уей” АД – бул. „Васил Левски“ 99 в София. Сега Димитър Гърдев се спряга като фаворит за външен министър от политическата квота на ИТН в бъдещото коалиционно правителство, допълват от novini.bg.

През лятото Димитър Гърдев първи отвори въпроса за канадското гражданство на бившия служебен министър и настоящ кандидат за премиер Кирил Петков с питане от парламентарната трибуна. Сега Кирил Петков е фаворит за премиер на коалиционното правителство, в което участва и партията ИТН, в която Гърдев е международен секретар. Преди ден се разбра, че Гърдев е споделил невярна информация за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент. В официалното си CV Гърдев твърди, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE”. Тази информация е публикувана на сайта на „Има такъв народ“.

Работата на Гърдев в Европейския парламент е като асистент на български евродепутат в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на ЕП, съобщи Euractiv. Гърдев коментира, че е работил като асистент на евродепутата Елена Йончева в офиса ѝ в София и в това си качество е отразявал въпросите на AFET и SEDE. Той обясни, че работата му е проверявана от Европейския парламент и че е получил добра оценка. Елена Йончева потвърждава, че Гърдев е бил неин асистент в офиса в София в периода 2019-2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“ е лъжа.


По информация на Mediapool от офиса на Йончева в София Димитър Гърдев е работил там в периода юли 2019 – февруари 2021 г. на трудов договор като местен асистент. Съгласно правилата на Европейския парламент, местните асистенти подпомагат съответния евродепутат при изпълнението на парламентарните му функции в държавата, от която е избран – България. Гърдев, както и останалите служители в офиса в София, за времето на договора си са отговаряли за представяне на дейността на Йончева, като евродепутат в България и осъществяване на връзка с избирателите. Договорът на Гърдев с офиса на Елена Йончева е прекратен по взаимно съгласие през февруари 2021 година.


„Познавам г-н Гърдев от 2017 г., когато бях избрана за народен представител, от негови медийни участия по външнополитически теми. Той ми предостави своя биография, според която притежава богат професионален опит, включително в Министерството на външните работи“, коментира Елена Йончева пред Mediapool. Неофициалната информация e, че Димитър Гърдев е обявил, че е работил в посолството ни в Кипър в периода от 2000 до 2004 година.

Източник: Fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.