МИЗЕРИЯ: Щадящи тестове в училище се оказват дефектни

0

Големи вносители са отхвърлени за сметка на фирми, близки до здравна експертка

„Всеки понеделник плювкаме” – така първокласничка обяснява задължителното тестване на децата срещу Ковид-19. За тази ученичка, както и за другите хлапета в нейния клас, плюенето преди уроците е забавно и никак не ги затруднява.

На другия полюс обаче са доста учители, които се оплакват от голям брой дефектни тестове по един или друг начин. Лекари, с които се консултирахме, също потвърдиха, че качеството е лошо и дори според тях това може да е и една от причините да се отчитат сравнително нищожен брой позитивни резултати.
Търговци, които имат възможности да внесат големи количества тестове от Китай, пък обясняват, че по-лесно продават стоката си в Европа, отколкото в България. Те намекват, че тук този бизнес се контролира от високопоставена служителка в здравното министерство. „Тя е от години в това ведомство, а сега е особено влиятелна, понеже е много близка със съпругата на един от управниците на страната” – допълват източниците ни. С този политически гръб въпросната чиновничка влияела върху избора на фирмите, които осигуряват тестовете за училищата и благодарение на това се е стигнало до недостига им.


Източниците ни разказват и за абсурдни ситуации – официално одобрени доставчици на тестовете ходят да се молят на отхвърлени фирми да купуват от тях, за да изпълнят поръчките. „Винаги става така, когато нещата се решават по втория начин и в името на комисиона” – казват запознати.


Както е известно, здравното министерство няколко пъти променя периодичността на тестването и то не защото родителите да против, а точно заради недостига на консумативи. Първо, щяха да проверяват децата два пъти седмично, после – само в понеделник, понеже експерти били казали, че намалява броят на заразените, а при малките ученици пък имало още по-ниски резултати. „Друг е въпросът доколко са точни те при тези масово дефектни тестове” – допълват източниците ни.


Според изявленията на двете министерства – здравното и просветното щадящите антигенни проби са фасулска работа, не е нужна нито апаратура, нито кой знае колко сложни манипулации. Оказва се обаче, че при първата среща с тестовете мнозина са били затруднени. Както е известно, училищните здравни работници отдавна са дефицитни кадри и затова някои учители са били стъписани при първата среща с тестовете, а и никой не им е обяснил как точно да работят с тях. Да не говорим, че не е ясно и какво се случва, ако тестът се окаже повреден по един или друг начин. Кой ще плати за друг, питат се учители. Те не са наясно и кой ще плати за PCR, направен в лабораторията, ако някое дете даде положителна проба в училище.


Проблемно се оказва и изхвърлянето на вече използваните консумативи. Според инструкцията те се събират в плътни
чували за смет, като отрицателните проби се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци. Позитивните тестове обаче трябва да се държат в кутии за изгаряне на опасни отпадъци до запълването им и да се предадат в местното РЗИ! Учители признават, че точно това съхранение и разнасяне на отпадъците доста ги притеснява.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.