Закон и ред: Милиардер връща ограбени антики на България и още 10 страни

0

Американски милиардер получи доживотна забрана да купува и колекционира антики, след като разследване установи, че по-голямата част от притежаваните от него вещи са били заграбени и незаконно изнесени от страните, на които принадлежат, съобщи Би Би Си. 

В колекцията на Майкъл Стайнхард досега са идентифицирани и върнати 180 културни ценности на стойност 70 милиона долара, принадлежащи на 11 държави, главно Гърция, Италия, България, Ливан, Йордания, Египет, Израел и Сирия. Те вече са предадени на прокуратурата, която няма да отправи обвинения и да му търси наказателна отговорност. Това са условията на сделката между защитата на 81-годишния Стайнхард и Окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, финализирана в понеделник.

Прокуратурата започна разследването преди няколко години, след като стана ясно, че ливанска статуя, която Стайнхард е заел на Музея Метрополитън, е била незаконно изнесена от Ливан – също както и много други артефакти без обявен произход, които милиардерът е натрупал през годините, предимно от страни от Близкия изток. Съобщено бе и че помощ на американските власти са оказали и правораздавателните органи в 11-те страни, от които са били изнесени, включително България.

Забраната за експерта по хедж фондове да притежава антики е първата по рода си, съобщиха от прокуратурата. 

Сред експонатите, които е Стайнхард е предал, са ритон с форма на еленова глава — датиран от 400 г. пр. н. е., на стойност 3,5 млн долара, както и ларнакс — критски съд, ковчег за  съхраняване на човешки останки на 3000 години. Той е закупен от известен трафикант през 2016 г., твърдят прокурорите.

Обявявайки предаването на антиките, окръжният прокурор на Манхатън Сай Ванс-младши е заявил, че Стайнхард „е проявявал хищнически апетит към ограбени културно-исторически ценности, без да се притеснява за законността на действията си и легитимността на предметите, които е купил и продал, или тежките културни щети, които е причинил на различни страни“. 

Стайнхард отрича да е вършил престъпления.

Иззетите вещи са били изнесени контрабандно от 11 различни държави, преди да попаднат на международния пазар на археологически ценности, е установила още окръжната прокуратура на Манхатън. Адвокатите на Стайнхард заявиха, че той е доволен, че разследването е приключило, а „предметите, неправомерно изнесени от други хора, ще бъдат върнати в родните им страни“.

Те добавиха, че инвеститорът може да търси обезщетение от дилърите, които той твърди, че са го подвели относно произхода на закупените от него артефакти.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.