Банев заплашвал основната свидетелка срещу него

0

Николай Банев има половин милион лева, с които да плати гаранцията си. Това е изводът на Апелативен специализиран наказателен съд в последното му определение по мярката за неотклонение на подсъдимия олигарх. Първият съд бе определил 200 000лв. Според Банев той нямал тази сума защото всичко е запорирано от КПКОНПИ, пише „Галерия“.

 Фалиралият бизнесмен беше пуснат под домашен арест преди няколко месеца и оттогава се опитва да го пуснат срещу скромна сума, за да може да излиза. На последното заседание прокуратурата възразява, защото е получила жалба от основна свидетелка срещу него и съпругата му. Тя описва, че е заплашвана от Банев и се страхува от него.

Това е юристката Мария Николова, която в миналото е един от най-близките им хора и дори участва в учредяване на Евразийския съюз заедно с тях. Въпросната Мария работи при Баневи от 2008-а година. Преживяла е делата на Полимери, раздялата им с няколко фирми с Ветко Арабаджиев и много други бизнес дела. Николова е наясно както с общите така и с данъчните им истории. Малко преди да бъдат арестувани, юристката ги напуска и започва работа при един от враговете им – охранителния бос Димитър Спасов или Митко Каратиста.

Мария Николова

На 2 октомври около 18 часа Банев се обадил на Мария Николова.

„Ти си умно момиче и знаеш не трябва да говориш“ казал подсъдимия. Казал че няма лоши чувства към нея.

Предупредил я, че ако потвърди показанията си от досъдебното производство щял да я зачеркне завинаги. Тя му отговорила ,ч е пред съда трябва да се говори само истината.

„Нали знаеш колелото се върти и сега вече не съм затворен“, казал Банев и  затворил телефона.

Николова заявява в жалбата си, че обаждането е заплаха за сигурността и живота й защото познава Банев като безскрупулен човек.

Делото срещу Баеви върви бавно и основната свидетелка Мария Николова още не е разпитвана. По време на разследването тя разкрива любопитни факти от бизнес историята на Баневи,- на която е станала пряк очевидец.  Как се купували коли с фирмени пари, как не плащали на работниците, как сумите били нареждани по-контролирани от тях офшорки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.