Прокуратурата повдигна обвинение за пране на 53 млн. лв. от „Хемус“

0

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 42-годишен мъж за изпиране на пари.

От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли  на него. По този начин в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. той е получил сума в размер на 53.060 млн. лева. 

Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 03.11.2021 г. и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. Б.К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, поясняват от прокуратурата.

По-рано бе съобщено, че ГДБОП е задържала мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконни схеми при строителството на АМ „Хемус“. В момента се той е в ареста на столично РПУ. Самоличността на мъжа е била установена преди време. Според службите средствата са били изтеглени в брой от подставени лица, част от които – клошари и малоимотни хора.  При представяне на схемата за злоупотреби преди време от МВР обясниха, че част от средствата са били теглени в чували и носени на неизвестен към онзи момент човек.

По неофициална информация задържаният е бивш данъчен служител и е брат на служител от строителна компания, която е сред фирмите, получили най-големи преводи от държавата във връзка с все още недовършеното изграждане на „Хемус“.

В началото на ноември главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че по лот 5 няма изпълнение, тъй като няма издадено разрешително за строеж, а при проверка е установено „само леко престъргване на земни маси и то само в първите няколко километра“. Но буферното дружество е получило авансово за доставка на материали и наем на механизация 84.108 млн. лева. Търговското дружество е избрано с ин-хаус процедура.

„Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. Буферната фирма превежда парите към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер“, обясни тогава Петър Тодоров.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.