Фараонката Ружа в афера с диаманти

0

Съоснователят на криптоизмамата OneCoin Карл Себастиан Грийнууд върти сделки от килията си в Манхатън, Ню Йорк. Той изпира десетки милиони през датския търговец на злато и диаманти Ахмед Абдо Хадж Мохамед Алдубайли, когото е упълномощил да борави с финансите му от скрит мобилен телефон.

Грийнууд е успял да вмъкне телефон и да изпълни пълномощното, чрез което Алдубайли да започне да изпира милиардите на Ружа Игнатова.

Немският журналист Мартин Химелхебер след дълго разследване успя да разкрие, че Алдубайли има имот в София от известно време. Търговецът на скъпоценни камъни има апартамент в закрития комплекс „Флора парк“ в столичния кв. „Манастирски ливади“. Според адвоката на ищците, които водят мащабно дело срещу Игнатова и Грийнууд, д-р Леви, „властите биха били разумни да разгледат Алдубайли, може да открият липсващите милиарди, включително 4-те флашки памет, които съдържат 230 000 биткойна. Според защитника криптоизмамата продължава да функционира в София под формата на десетки различни фирми.

Обвиняемият за измамата OneCoin Карл Себастиан Грийнууд премества десетки милиони долари и активи извън обсега на регулаторите и жертвите на схемата от затворническата си килия в Манхатън, използвайки контрабанден мобилен телефон и мрежа от адвокати и съучастници.

Себастиан Грийнууд скрил телефон в килията

Себастиан Грийнууд скрил телефон в килията

Към момента са засечени два чека от името на Грийнууд, с които предполагаемо е купил диаманти. Единият е за близо 68 милиона долара, другият е за близо 29 000 000 долара.

Единият от чековете за близо 68 млн. долара

Съоснователят на най-мащабната криптоизмама в историята Грийнууд се възползва от това, че разследващите не са се насочили да конфискуват милиардите от схемата, защото още не могат да проследят парите. Тази пауза осигури време на Грийнууд да създаде мрежа за преместване на средствата извън обсега на разследващите.

Карл Себастиан Грийнууд и Ружа Игнатова са основателите на криптопирамидата OneCoin, която според някои може да е взела до 20 милиарда долара в брой и криптовалута. Игнатова е беглец от правосъдието с милиарди долари. Грийнууд нямаше такъв късмет и бе заловен от ФБР и пребивава в печално известния изправителен център в Манхатън.

Игнатова и Грийнууд са издали множество пълномощни в Дубай. Тези документи предоставят на притежателя правата върху акаунти в OneCoin и недвижими имоти. През юли 2020 г. в Дубай бяха замразени банкови сметки в OneCoin на стойност до няколкостотин милиона. Грийнууд, използвайки адвокатска кантора в Дубай и пълномощно, успя да се яви в съда по телефона и чрез схема за чекиране, успя да изпълни трансакция за най-малко 20 милиона долара. Адвокат на Ружа Игнатова също е участвал.

Д-р Джонатан Леви, адвокат на жертвите на OneCoin, пуска информацията с надеждата, че регулаторите в САЩ, България и Дубай ще бъдат подтикнати да предприемат действия за осигуряване на средства на жертвите.

„Шокиран съм и уплашен, че не е имало опит за конфискуване на активи на OneCoin. Знаем, че огромни суми пари, недвижими имоти и криптовалута са получени незаконно. Наглите действия на Карл Себастиан Грийнууд от затворническата му килия само потвърждават най-лошите ни опасения, че с всеки изминал ден милиарди долари активи се влагат извън надеждата за възстановяване“, споделя своите опасения д-р Леви.

Каре: Един милиард долара за главата на Игнатова

До българския омбудсман бе подадена петиция, в която се твърди, че българското правителство не е изпълнило задълженията си към жертвите на пирамидата и не е взело никакви мерки за залавяне на участници в криптосхемата. Адвокатът д-р Леви твърди че и в този момент OneCoin продължава да действа в София под формата на различни фирми, както написа вестникът.

Жертвите не са получили обезщетение, като по-голямата част от средствата все още са в ръцете на организацията OneCoin. Д-р Леви предложи да се даде награда от 1 милиард долара за информация относно местонахождението на Ружа Игнатова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.