Интерпол дири менте болен, духнал в чужбина с джип за над 1 млн. лева, събрани от дарения

1

Тарикат, събирал дарения за мнимото си лечение, е обявен за издирване от Интерпол. Наглата си схема Пламен Иванов прилага повече от 10 години. През това време срещу него са подавани купища жалби от доверчиви хора, но ченгета и прокурори предпочитат да си затварят очите, с мотив, че случаят е маловажен. Така Иванов преспокойно събира над 1 млн. лева, качва се на купеният си лъскав джип и духва в чужбина.

По информация на „Уикенд”, измамникът днес живее под чужда самоличност на гръцки остров, далеч от очите на прогледналите със закъснение родни власти.


Наглите си схеми Пламен Иванов прилага повече от десет години. Първите му жертви са в родния Сливен. През 2009 г. градът е облепен с листовки със сърцераздитарелни призиви за помощ. Под името и снимката си тариката твърди, че е болен от захарен диабет и се нуждае от лечение с инсулинова помпа. Нейната цена е 10 000 лв., а разхода не се поема от Здравната каса. Отделно от това консумативите са 1500 лева месечно. Пламен дава и банкова сметка, в която жалостиви хора да превеждат даренията си. Мошеникът дори успява да си направи фалшиво удостоверение от здравното министерство, че има право да събира помощи за своето лечение. С него обикаля из магазини и офиси на фирми. Разказва сълзливи истории за беднотията, в която живее семейството му. За още по-голяма достоверност се разплаква, а когато усеща, че думите му разчувстват околните, симулира припадък.


Хора от града си спомнят, че сценките на мнимият болен се радват на голям успех. Тарикатът събира огромни суми, но фамозната инсулинова помпа така и не е купена. Вместо нея Иванов се сдобива с лъскав джип. След като промяната в имотното му състояние е забелязана от съседи, е подаден и сигнал в полицията. Проверка на ченгетата показва, че здравната каса покрива закупуването на помпата и консумативите за нея. Лъсва и факта, че министерското разрешение за събиране на дарение е менте.


Усещайки, че му пари под краката Пламен Иванов се мята в джипа си и тръгва на рейд из страната. През следващите години е листовките му се появяват в десетки градове – от Перник и София, до Велико Търново, Варна и Ловеч. Трупайки увереност, той разширява измамните начини за събиране на дарения. Иванов дори регистрира на свое име дарителския номер 17 777, за да събира пари с изпратени SMS-и. Създава и страница във Фейсбук с името „Да спасим Пламен Иванов”, в която също ежедневно се разпространяват призиви да се даряват пари за „лечението” му.


Обичайни номерата на Иванов хващат вяра няколко седмици във всеки град. След това бдителни граждани, забелязали листовките, алармират регионални медии, че инсулиновите помпи са безплатни за болните. Следват призиви към хората да не вярват на измамника, но докато ченгетата реагират, той вече си е обрал крушите и се повдизава в друг град. И така повече от десетилетие. Хора, които познават измамника разкриват, че през това време той успява да измъкне над 1 милион лева от жалостиви дарители.


След като схемата се поизтърква, Пламен Иванов намира нов начин да изкарва пари. С фалшив документ, че е служител на сдружение „Профон”, което защитава авторските права на музикални изпълнители и творци, той пробва да събира годишна такса от собственици на заведения, които пускат музика. По закон сдружението наистина има право да събира подобен налог, но успеваемоста не е много висока. По наша информация Иванов също удря на камък в опитите си да „глоби” собственици на кръчми. Вместо това срещу тариката са подадени още куп жалби.


След години бездействие, прокурори най-после се захващат с наглият измамник. Ченгета дори успяват да го издирят и му връчат призовка за разпит. До арест не се стига, което позволява на Пламен Иванов да духне в чужбина, а на безпомощните родни власти им остава надеждата, че някой ден агенти на Интерпол ще успеят да го заловят.

1 Коментар
  1. Иван казва

    ЧУДЯ СЕ КОЙ ЛИ Е АВТОРА НА СТАТИЯТА С ТОЛКОВА РАЗВИНТЕНА ФАНТАЗИЯ НА ТОВА ТОЛКОВА ЖЪЛТО САЙТЧЕНЦЕ?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.