Изродката д-р Йорданка Неферова отново граби и убива пенсионери

0

Домът на ужасите в Банкя продължава да работи, въпреки обвиненията, че собственичката упоява пенсионери за да им прибере имотите

Скандалната д-р Йорданка Неферова продължава да стопанисва дом за стари хора, показа проверка на „Уикенд”. Четири години след повдигнатите и обвинения, че е заграбила имотите на свои пациенти, фирма на изродката така и не е загубила лицензът си за обгрижване на пенсионери и продължава да безчинства.

С издаденото и от социалното министерство разрешение, лекарката върти необезпокоявано хосписът „Божи дар” в Банкя, прочул се преди време с прозвището „дома на ужасите”. Нещо повече – от рекламите на т.нар. хоспис става ясно, че схемата с „доброволното” дарение на имотите от възрастните пациенти срещу безплатно гледане, не е преставала да действа.


На думи това звучи добре, но реалностите може да се окажат и малко по-различни. При ареста на Неферова през 2017 г. разследващи обявиха, че в стопанисваните от нея хосписи има необичайно висока смъртност. Огромна част от починалите са именно настанени без такса, срещу дарение на имуществото. За това и започна проверка дали обитателите не са оставяни умишлено да си отидат без време.


За зловещата схема на Йорданка Неферова се разбра случайно, след оплакване на 71-годишният Димитър Чешмеджиев от Поморие. Заради проблеми със сърцето и невъзможност да се грижи за себе си, той търси чрез обяви човек, който да го гледа срещу унаследяване. Така получава оферта от мъж, който се представя за лекар с името Божидар. Младежът му предлага да го настани в Елин Пелин в хосписа на д-р Неферова. Докато пътуват към дома, Божидар му предлага напитка, от която на дядо Митко внезапно му прилошава. В Елин Пелин упояването продължава, по думите на стареца. Всяка вечер персоналът му бие по две инжекции, а през деня е принуждаван да пие упойващи лекарства. През един от дните докато не е на себе си дядо, Митко е откаран при нотариус, където прехвърля „доброволно” имотите и банковите си сметки на собственичката на дома Йорданка Неферова. Става дума за апартамент, магазин и гараж на стойност над 100 000 евро в центъра на Поморие.
След като няколко седмици е държан вързан и упоен, старецът издебва моментно разсейване на персонала, намира телефон и звъни за помощ на тел. 112. Малко след това старческият дом в Елин Пелин е окупиран от ченгета, които освобождават държания в плен пенсионера.
„Страшни викове се носеха от стаите. Чувах удари по вратите, крясъци. Хората се молеха: „Пуснете ни! Освободете ни! Искаме да умрем!” Беше някакъв ад. С дни не бях на себе си, не знаех къде се намирам”, разказва пред разследващите дядо Митко.


След ужасяващата му изповед започва пълна проверка на социалното заведение в Елин Пелин. Разследващите отиват и в притежавания от Неферова хоспис в Банкя. И на двете места са установени купища нарушения. Оказва се, че липсват документи за приетите пациенти, няма следа от задължителният лекар, а персонала е без никаква квалификация. Намерени са и стотици блистери с различни упойващи лекарства. Отделно разследващите установяват необичайно високи нива на смъртност. И то при хора, който са си „дарявали” имотите на Нееферова. Тя и помощниците и се оказват с десетки апартаменти и къщи в цялата страна, придобите от починали старци. От думите на разследващите се разбра, че в схемата участва синът на Неферова Божидар и полицаят от столичното 9-о РПУ Бисер Докторов. Ролята на ченгето е да издирва самотни старци, които имат имущество. След това синът на Неферова се срещал с тях и ги убеждавал да постъпят в дома.
След избухналият скандал с отвличането на Димитър Чешмеджиев, от прокуратурата се заканиха, че ще действат безкомпромисно. Помагачите на Неферова са вкарани в ареста, а тя отърва килията като симулира, че е получила инсулт. На тримата участници в имотната схема бяха повдигнати обвинения за противозаконно лишаване от свобода, а на Неферова и за тъпченето на старците с упойващи вещества, без необходимите рецепти.
В крайна сметка, няколко седмичният престой в ареста или болницата се оказа единственото изтърпяно от триото наказание. Както често става, след като медиите забравят за случая, активността на разследващите рязко замира. Оказва се, че Йорданка Неферова и съучастниците и до ден днешен нямат присъди. Това им позволява да си запазят заграбените от уморените старци имоти за стотици хиляди евро. На името на Неферова и до ден днешен се водят откраднатите от дядо Митко скъпърски апартамент, магазин и гараж в Поморие. Няма и данни прокурорите, дори да са правили опит да развалят сделките.


След затихване на медийната шумотевица Неферова и помагачите и отново рестартират схемата. В действие е вкаран дома за стари хора в Банкя, който също е собственост на фирмата на Неферова „Дар Божи 86”. Криминалисти разкриха пред репортер на „Уикенд”, че там също има подозрително висока смъртност, а имотите на обитателите се прибират от собственичката. Единствената разлика е, че Неферова си е взела поука и вече не записва на свое име „даренията” от благодарните си клиенти. За дейността на управляваният от Неферова дом „Божи дар“ през последната година също са подавани множество сигнали до полиция и социални служби, разказват запознати. Реакция от властите така и няма. Освен формални проверки, тип „отбиване на номера”.
Сред оплакалите се е и роднина на пенсионер, озовал се по неведоми пътища там. След хиляди мъки и скандали той успява да си го прибере обратно. Разказът му за условията в хосписа е наистина покъртителен. По думите му възрасните хора в обособената на старчески дом миниатюрна вила са нътъпкани по петима в една стая. Безпомощните пенсионери лежат по цял ден, опикани и наакани, без персоналът да се трогва. Храната също е изключително мизерна. На виковете за помощ на старците се отзовават безпомощни санитарки, защото доктор няма.


В същия момент в интернет сайта дом „Божи дар” гарантира на всеки пенсионер, дошъл за гледане срещу дарение на имотите си, денонощни грижи от екип специалисти. Собственичката Йорданка Неферова гарантира и „консултации, прегледи и изследвания в най-реномирани клиники”, става ясно от сайта на хосписа .
Според близки на напуснали пациенти реалността е доста по-различна. Единственото медицинско лице е именно Йорданка Неферова. Тя обаче почти не се появява. Освен когато трябва поредният прибран пациент на смъртно легло да бъде откаран при нотариус, за да препише имотите си…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.