Братята Маргини са господарите на Южното Черноморие

0

Красимир и Николай Маринови минаха под радарите, босовете от СИК загърбиха престъпния свят

Братята Маргини загърбиха престъпния свят, спряха с мутренските изцепки и се отдадоха на бизнес, голямата част от който е в светлия спектър, докладва източник на „Уикенд“ от подземна София.

Босовете от СИК Красимир и Николай Маринови вече не бръмчат по скъпи кръчми в преследване на силиконови манекенки, а наблягат на правенето на пари по морето. През последните две години борците от Смолян предприеха истинска бизнес инвазия, която ги направи безапелационни господари на Южното Черноморие, но не само.
Преди време лидерът на НФСБ с явни интереси в туризма Валери Симеонов пресметна, че по негови данни скрити наематели и концесионери на плажовете са: „Слънчев бряг-север – Младен Михалев – Маджо; Слънчев бряг-централен – братята Маргини; Слънчев бряг-юг – Радо Слънцето; Свети Влас – местните братя Диневи, Обзор – плаж Север – отново братя Маргини; Поморие-изток – Радо Слънцето; Поморие-юг – пак Красимир и Николай Маринови, Поморие-централен – пак братята от Смолян, Бургас – Северен плаж – Маргините.” Така излиза, че в лапите на братята са Обзор с плаж Север, Поморие-юг и централен, Бургас – северен и Слънчев бряг-централен.
Въпреки това, атаката на босовете от СИК по морето продължава. Преди година те купиха един от най-луксозните хотели във веригата на Ветко и Маринела Арабаджиеви – петзвездния „Виктория палас” в Слънчев бряг за 50 млн. лв. Купувачът се оказа „С.Б. Роял Хотелс”, която е собственост на младия предприемач Мартин Маринов, който пък е син на средният мрат Маринов – Димитър. Той е встрани от имиджа на Красимир и Николай и не е борец, а е завършил учителския институт в Смолян.


Фирмата на неговия син „С.Б. Роял Хотелс” е създадена през 2017 г. и управлява още два хотела в Слънчев бряг – „Синята перла” и „Златната перла”. Самият Димитър Маринов пък е управител на дружеството „Симс”, което също има имоти в Слънчев бряг.  Хотелът работи на пълни обороти. Доста добре върви и заведението „Кики бийч” на братята, което се превърна в плажен хит на Слънчака с рекордни обороти, стигащи до над 40 000 лева на ден. Прави впечатление, че през лятото за всичко в заведението се издаваха стриктно касови бележки – нещо, което не може да се каже за повечето обекти по морето, въпреки щедро намаления на 9% ДДС.
Всеобщо известно е, че наследниците на ВИС и СИК контролират плажовете на Слънчев бряг и Несебър, а раздвижванията при операторите от последните години са по-скоро само козметични. Безспорно един от най-атрактивните плажове е „Слънчев бряг-север”. От 2002 г. негов концесионер беше „Сънинвест”, собственост на шест юридически лица и едно физическо – повечето собственици на хотели и заведения в Слънчев бряг и в други курорти. Пример – Сава Чоролеев, мажоритарен собственик на захарния завод „Победа” в Бургас, бизнесмена Румен Чандъров, бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.


Договорът със „Сънинвест“ беше прекратен предсрочно през 2016 г. заради регистрирани системни нарушения. След това плажът беше отдаден под наем индиректно на Младен Михалев – Маджо чрез „Булимпекс”. През 2018 г. беше избран нов концесионер – „Голден сендс бийч” на Мирослав Маринов, но на практика се смята, че остава под контрола на Маджо през свързани лица. „Голден сендс бийч” ще плаща една от най-високите цени за концесия на плаж в България – 1.66 млн. Поела е ангажимент за инвестиции в размер на 12.56 млн. лв.
С концесия на четири плажа – два в Приморско и два в Китен, може да се похвали и друг основен играч на нашето Черноморие – Борислав Желязков, известен като Боби Манекена, който в миналото се е смятал за близък до Георги Илиев. Чрез дружеството „Луксор прим” той има 20-годишна концесия на плажовете в Приморско – „Дяволска река 1” и „Приморско-юг”. В Китен през дружестното „Атлиман 2” държи „Китен – Атлиман” и „Китен-юг”.
Апетитни са плажовете и около Созопол – „Градина”, например, е разделена на три части. „Градина Централен част 1” беше отдаден на концесия за 20 години на „Солей Дор”, собственост на Екатерина Русимова. Тя държеше същия плаж под наем от 2016 г. Там се намира и „Kайт бар”, едно от най-популярните заведения в залива. През дружеството си „Кафе Градина” Русимова държи под наем и плаж „Червенка” – в северния край на залива, където са други две популярни заведения – „Джанка дел мар“ и „Бар Ботаник“.
Екатерина Русимова е роднина с пернишкия бизнесмен Росен Русимов, който покрай бизнеса с отпадъци е бил свързван в миналото с Христо Ковачки. Част от „Градина” се свързва индиректно и с варненската икономическа група около ТИМ, която предпочита да бъде наричана „Химимпорт”.


В региона има няколко нови концесии, като фирмите, лицата зад тях и физическите им адреси са различни, но пък всички използват един и същ имейл – [email protected]. Този имейл адрес е даден за контакти на концесионерите на поне четири плажа по Южното Черноморие. Първата е фирмата, която през март 2020 г. печели концесията на плаж „Градина Централен част 2” за 20 години – „Алфа Дилеа”. Тя е собственост на българския гражданин Димитър Христов – едноличен собственик на петролната компания „Роял Петролиум”, и на кипърската офшорка „ДЛА индъстриз лимитид”. Но през други фирмени връзки се стига до застрахователната компания „Бул инс”, в която дялове имат братята Красимир и Николай Маринови – Маргините.
Същия имейл ползва и спешно появилият се нов концесионер на „Златна рибка“, след като заради поредица нарушения през 2020 г. договорът на предишния концесионер беше прекратен. Новият избраник е фирмата „Карлтън”, собственост на дружеството „Кометрис” на Светлин Станчев, вписано през януари 2020 г. в Търговския регистър. Преди години обаче собственик на компанията е офшорката „Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър инк”. Станчев държи концесията и на плаж „Черноморец-юг”, но чрез друга своя фирма – „Сискор”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.