Брендо избяга и от Украйна

0

Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо е избягал от Украйна само три месеца след като изненадващо беше арестуван при акция на спецслужбите в Киев, а впоследствие бе пуснат на свобода от съда заради притежаван от него украински паспорт. Това разкриха пред „Уикенд“ представители на родния ъндърграунд, а информацията им бе потвърдена неофициално и от полицейски източници.

Според думите им Брендо е организирал и осъществил своето напускане още преди месец, за да елиминира всякаква възможност отново да бъде задържан от властите в Киев. Трафикант №1 на бял прах по всяка вероятност е офейкал от Украйна с чужда самоличност.
Предположенията на родните служби за сигурност са, че Брендо се е укрил или в Русия, или е организирал сложен маршрут за бягството си и е стигнал до държава в далечна Южна Америка. По всяка вероятност

поредното бягство на Евелин Банев

се е случило с мълчаливото съгласие, а навярно и помощ от украинските служби за сигурност, тъй като Брендо би следвало да се води подсъдим в Киев по дело за търговия с марихуана. Тополовградският бос на дрогата беше закопчан зрелищно на 7 септември на паркинг край столицата на Украйна в рамките на полицейска операция срещу търговията с марихуана, а заедно с него бяха арестувани и четирима украинци, ръководили оранжерия за канабис. За разлика от останалите закопчани обаче, Банев не се е сдобил с обвинение за оранжерията с марихуана. Липсата на повдигнати обвинения за наркодейност от страна на украинските правораздавателни органи е улеснило бягството на Брендо от Украйна, тъй като той е бил оставен без наблюдение от полицията, категорични са наши източници от ъндърграунда.
Преди дни главния прокурор Иван Гешев замина за Киев за участие в международен антикорупционен форум „Клептокрация и незаконни финансови потоци“. Според запознати,

визитата на Гешев в Украйна

е свързана и със залавянето и последвалото освобождаване на Брендо от властите в Киев. Гешев проведе среща на четири очи с главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, както и с други високопоставени представители на обвинението в Украйна. Искането на България е Евелин Банев – Брендо да бъде екстрадиран. Бягството на тополовградския кокаинов крал от Украйна обаче осуетява опитите на родната прокуратура да докара с белезници Брендо в София. Мнозина са на мнение, че боса е платил огромни подкупи в Киев, за да се измъкне от на пръв поглед невъзможната ситуация след задържането си в столицата на Украйна тази есен.
Според мълвата, която се носи сред обитателите на подземния свят, Брендо е бил арестуван случайно в близост край Киев, а закопчалите го спецполицаи изобщо не са предполагали, че са сгащили трафикант от международна величина с три ефективни осъдителни присъди в Италия, Румъния и България за трафик на кокаин и пране на пари.
„Брендо се е укривал в Украйна от около година и ежемесечно си е плащал на местни корумпирани офицери от службите за сигурност за протекция. Задържането му или е било грешка, или пък е бил арестуван, за да бъде обект на

изнудване за по-големи подкупи

от страна на влиятелни полицейски служители от Киев“, твърди запознат с историята около задържането на кокаиновия крал от Тополовград.
Само 2 седмици след като кадрите от показния арест на Евелин Банев бяха излъчени в Украйна, съдът в Киев сензационно освободи кралят на кокаина
с мотив, че Брендо е гражданин на Украйна. Бе обявено, че при задържането му ченгетата са се натъкнали на негов украински паспорт, а изследването на тескерето установило, че то е редовно издадено през далечната 2015 г. Според закона в Украйна, държавата не екстрадира в други страни свои граждани, дори те да са извършили престъпление зад граница. Върви усилена мълва, че украинският паспорт на Евелин Банев е бил издаден експресно и със задна дата. Говори се, че Брендо е платил 3 милиона евро подкуп, за да се сдобие с тескерето, а след като е бил пуснат на свобода, е организирал и бягството си от Украйна.
57-годишният бивш борец от „Олимпийски надежди“ си играе на котка и мишка с правосъдието повече от 15 години, припомнят хроникьори на мафията. За пръв път Банев попадна на мушката на спецслужбите през 2005 г., след като неговия баджанак Константин Дишлиев беше

разстрелян с дъжд от куршуми

пред ресторант в София. Малко след убийството на Дишлиев неговата майка – бизнес дамата Йорданка Запрянова, даде показания, че отговорен за екзекуцията на сина й е Брендо и че убийството е свързано със заловена пратка кокаин от полицията в Испания. Йорданка Запрянова обаче бе разстреляна от наемен килър в дома си дни преди да бъде разпитана от съдия и след като публикува платени некролози на сина си в медиите, в които се твърдеше, че Дишлиев е ликвидиран по заповед на Евелин Банев.
През 2013 г. Брендо беше арестуван край Созопол в рамките на операция „Кокаинови крале“, след което беше предаден на властите в Италия. На Апенините Брендо бе основен подсъдим за трафик на над 40 тона кокаин от Южна Америка към Италия, като според данни от делото той е снабдявал с дрога всички мафиотски организации в Италия. Брендо бе осъден на 20 г. затвор в Италия, но беше екстрадиран у нас, тъй като срещу него и семейството му се водеше дело за пране на 22 млн. лв. от наркотрафик. След като изкара няколко месеца в ареста, Брендо бе пуснат под гаранция. Срещу него бе заведено и дело в Румъния за трафик на 60 кг. кокаин, влезли през пристанището в Костанца. В този процес Брендо бе осъден задочно на 10 г. затвор.
През пролетта на 2018 г. Евелин Банев получи и първата си присъда в България – 6 г. затвор за пране на милиони левове от наркотрафик. Веднага след постановяването на присъдата му се оказа, че тополовградския „капо ди тути капи“ в трафика на кокаин е офейкал от страната. Оттогава Брендо е издирван от Интерпол с три влезли в сила присъди от държави от Европейския съюз за трафик на дрога и пране на пари.
Измъкването на Евелин Банев – Брендо от на пръв поглед невъзможни ситуации кара мнозина да вярват на мълвата, че 57-годишния възпитаник на спортното училище „Олимпийски надежди“ е агент на американската служба за борба с наркотиците ДЕА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.