Защо МВР не удря наркосмукачите? (Дилъри на райски газ правят милиони с балони в дискотеките)

0

Балоните с райски газ продължават да са абсолютен хит в столичните дискотеки, докато броят на натровените клиенти расте. За последната година вече има и двама души, починали от предозиране с газта. В стряскащата статистика на натровените пък преди дни влезе и популярният певец Ави Бенеди. МВР обаче все още си затваря очите за дилърите на „веселите балони”, докато те правят бизнес за милиони.

Така новата дрога се превръща в неизменна част от всяко парти, защото е не само евтина, но и – оказва се – напълно легална. Модерният лек наркотик стана популярен по черноморските ни курорти още през 2016 г., но тогава все още не се предлагаше в заведенията и не беше толкова масов за употреба. На „Слънчака” той се продаваше на цена от 5 лева за разлика от столичните заведения и нощни клубове, където се търгува от 5 до 8 лева за балон.

Към днешна дата вече всички големи заведения в столицата предлагат т.нар. „весели балони” пълни с райски газ. Сред тях са „33”, „Плаза”, „Илевън”, „Театро”, „Джанъм” и „Мегами”. Най-висока цена модерният наркотик държи в „Театро” – 8 лв. за балон. Сифоните с райски газ се вкарват най-често от Австрия, Германия и Китай, но повечето дилъри на райски газ, които зареждат големите столични клубове, предпочитат да ги внасят от Австрия. Цената на едро за 12 хиляди бройки е 12 ст. за капсула. При зареждане над тази бройка пада под 10 ст., установи проверка на „Уикенд”. Балоните пък се вкарват от Турция и Сърбия, а доставната им цена е по 3 ст. на 10 хил. бройки. По този начин при инвестиция от 1 500 лв. потенциалният търговец може да изкара над 50 000 лв. чиста печалба. Така по думи на източник на „Уикенд” чистият приход на вечер само от едно столично заведение е между 3-5 хил. лв., а в най-оборотните столични заведения достига до 10 000 лв. Печалбата от продажбата се поделя в съотношение 70 на 30, като 30% от нея отива при собствениците на заведенията. Най-често веселите балони се предлагат и надуват от красиви млади момичета и макар стоката да е легална, в заведенията тя се продава без касови апарати и за нея не се издава касова бележка. Не се прави и отстъпка без значение от бройката, която дадена компания е решила да закупи.


Впечатляваща е и изключително ниската хигиена на веселите балони в разгара на здравна криза. Така например, един балон се пълни с райски газ между 3 и 4 пъти за различни клиенти, защото търсенето е голямо, а балоните свършват, затова малко след като дадена маса се освободи, балоните се събират и се подготвят за следващите клиенти. Любопитно е и това, че в НАП няма регистрирани такива търговци и все още не е ясно къде отиват приходите от хилядите продажби, нито дали печалбата изобщо се декларира някъде.
Дилърите на веселите балони обаче очакват в съвсем скоро време нишата да се затвори, да се сложи бандерол на капсулите с райски газ и те да се облагат с мито, както се случи с тютюна за наргиле. Тъкмо поради тази причина те вече предпазливо са започнали да се презареждат.


Самото „надрусване” с райски газ пък става лесно и бързо. След като източат съдържанието от капсулата в балона, клиентите вдишват и издишват в него периодично, като това продължава около две-три минути. Колкото по-дълго време газът не се издишва, толкова по-силен е ефектът. Той настъпва още първите три-четири секунди след вдишването и продължава между 20 и 40 секунди. Зрението се замъглява, крайниците изтръпват, появява се чувство за дезориентираност. Може да предизвика и пулсиращи халюцинации. Като страничен ефект се наблюдава още и покачване на либидото.


Ефектът от дишането на райски газ е съизмерим с този от общата анестезия. Най-често при първото вдишване настъпва гадене и световъртеж, но не е изключено в някои случаи то да бъде съпроводено с гърчове. Смесването му с алкохол обаче крие големи рискове и може да доведе до невралгични проблеми, загуба на съзнание и дори задушаване.


„Смесването на райски газ с алкохол или други опиати носи сериозен риск за здравето, защото между двете може да има опасни взаимодействия с фатални последици”, казва д-р Ангел Павлов пред „Уикенд”.

Лекият наркотик се продава свободно и в интернет без да има възрастови ограничения. Т.нар. „весели балони”, всъщност са обикновени балони, които могат да бъдат закупени от всеки магазин, а капсулите, в които се крие опасното вещество, могат да се намерят в десетки сайтове, като при това изобщо не са скъпи. Голяма опаковка от 200 бройки може да бъде купена за 100 лева. Само за сравнение на едро поръчката на 12 000 броя капсули излиза на цена от 40 ст. за брой. Подобна е схемата и с балоните. Разноцветните машинки могат да се намерят в сайтовете на средна цена от 20 лв, а пълнителите с райски газ от 8 г вървят по 1 лев на бройка. В някои уеб страници дори са предложени промоционални пакети. Т. напр. стартов комплект за райски газ, който съдържа 30 балона с газ струва 60 лв., а голяма машинка за райски газ (сифон за сметана) може да се намери на цена от 69 до 100 лв. Поръчката онлайн става бързо и лесно само с един клик на бутона „Купи сега”, няма посочено възрастово ограничение и за покупка не се изисква потвърждение на възрастта, което прави опасният газ лесно достъпен и за деца.
Компетентните органи обаче не вземат каквото и да било отношение, макар това да води до редица патови ситуации, каквато бе тази с отбелязването на 15-ти септември от хлапетата с балони с райски газ в Златоград. Боравенето с тези джаджи без нужната подготовка и познания, обаче крие опасности. Една от тях е тази, че при пълненето на балоните, газът излиза от машинката с минусова температура и може да нарани кожата, а при дишане директно от машинката има риск от измръзване на устните и гърлото. В някои случаи води и до задушаване, но типично усещане за него липсва, заради ефекта от газа. Оттам идва и високата вероятност да се стигне до задушаване при вдишване, въпреки това в най-големия сайт за продажба на райски газ и принадлежности за него подробно описание на рисковете и страничните ефекти от райския газ липсва. Нещо повече – там с получер шрифт е написано следното: „Ако приемате райски газ разумно и в умерени количества, рисковете за вашето здраве са минимални. Но ако дишате райски газ често и по много, то този навик може да нарушава качеството на живота Ви”.


Това създава погрешната илюзия в хлапетата, че могат да дишат спокойно стига да не предозират без това да окаже сериозно влияние на здравословното им състояние. Твърди се още, че неприятните ефекти „почти винаги са следствие на неразумна и прекомерна употреба или в комбинация с други субстанции”, както и алкохол. Единственият съвет, който търговците дават на своите клиенти, е при възможност да вдишват райския газ в седнало положение и с това всичко се изчерпва.
Организаторите на събитията също все по-често се опитват да набавят леката дрога на своите партита, за да може хората да се забавляват, а „веселите балони” стават все по-достъпни и патрончетата с райски газ вече могат да бъдат открити и в много денонощни и парти магазини.
Любопитно е и това, че в пика на домашните обири апашите използваха райски газ, за да упояват собствениците на жилищата, докато спят. По този начин те си гарантираха повече време, в което необезпокоявано да задигнат имуществото им.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.