ВСС иска от министъра всички доказателства за прокурорите от „Осемте джуджета“

0

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска от министъра на правосъдието Иван Демерджиев да представи всички доказателства във връзка с внесените от него предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу трима прокурори, занимавали се с разследването „Осемте джуджета“. Това трябва да се случи в 7-дневен срок

Предложените за наказания са Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата.

На 11 ноември Демерджиев съобщи, че е предложил на колегията да започне дисциплинарки срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура заради техни действия, описани в разследването на „Антикорупционен фонд“, станало известно като „Осемте джуджета“.

Припомняме, че в петте епизода на разследването бяха показани опити на бивши и настоящи магистрати да присвоят частен бизнес с помощта на полицията и известна охранителна фирма. Всичко започва с конфликт между бизнесмена Илия Златанов, собственик на асансьорен бизнес, и сина му Явор Златанов, с когото са били съдружници. Бащата търси съдействието на бившия следовател Петър Петровпо-известен като Пепи Еврото, за да си възвърне активи, за които твърди, че са присвоени от сина му, но в крайна сметка и двамата се оказват в ролята на жертви. Към днешна дата Илия Златанов води съдебна битка за контрола над групата си от фирми „Изамет“, а наскоро Явор Златанов разказа пред Антикорупционния фонд как е останал без единия си бъбрек, вследствие на остра бъбречна недостатъчност, използвана, по думите му, за неговото изнудване. Наскоро името на бившия вътрешен министър Младен Маринов също беше замесено в разследването, за което беше разпитан заедно с дъщеря си.

„Касае се за доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки. Това не може да се случва в болнично заведение, а само в ареста и самата поредица от действия е свързана с много нарушения на закона от страна на прокуратурата“, коментира по-рано този месец министърът.

След като днес колегията е разгледала предложението му, бе взето решение да се укаже на министъра в срок „да отстрани нередовността на предложенията, като приложи всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага“.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.